Події на Куликовому полі в Одесі: випадковість чи сплановане захоплення профспілкового майна?

Жертви, бойові дії, сутички, провокації – ці слова останнім часом, на привеликий жаль, стали основою новин в Україні та про Україну. Не встигла громада оговтатися від страшних лютневих подій у столиці, як чує про нові й нові трагедії, зокрема, на Сході країни. Знову жертви і знову палає профспілкове майно. Жахливі події, що сталися 2 травня в Одесі, забрали життя 48 людей, однак розслідування йде повільно, а коментарі офіційних осіб переважно нечіткі та вкрай скупі. Такий перебіг подій не міг залишити осторонь керівництво Федерації професійних спілок України. Відтак, заступник в. о. Голови ФПУ Володимир Саєнко виступив з ініціативою проведення незалежного журналістського розслідування з метою розібратися в причинах трагедії та спробувати зрозуміти, кому могла бути вигідна пожежа в Будинку профспілок.

За словами Голови Федерації профспілок Одеської області В’ячеслава Буратинського, до могутньої і величної будівлі в центрі міста, вартістю в кілька десятків мільйонів доларів, давно придивлялися як влада міста, так і комерційні структури...

DSC 1421

Кому вигідна пожежа? Основні версії

Офіційна влада намагалася звинуватити в трагедії як російські спецслужби, «завданням яких було спровокувати вибух насильства в Одесі і дестабілізувати ситуацію в усьому південному регіоні України для зриву президентських виборів», так і колишніх високопосадовців – Першого віце-прем'єр міністра України Сергія Арбузова і Міністра доходів і зборів Олександра Клименка.

Пізніше міліціянти переглянули офіційну версію трагедії і вже 6 травня заявили про те, що «у згорілому одеському Будинку профспілок і у загиблих під час сутичок 2 травня в Одесі не було виявлено російські паспорти, як про це раніше повідомляли українські ЗМІ».

Тим часом в Інтернеті активно поширювалася версія про те, що пожежа була необхідна для того, щоб приховати сліди масових розстрілів одеських сепаратистів. Мовляв, людей чи то зібрали, чи то зігнали в будівлю, де спершу розстріляли, а вже потім здійснили підпал.

Зараз все наполегливіше звучить інша версія слідства – начебто пляшки із запальною сумішшю, які кидали сепаратисти всередину будівлі, і стали причиною загоряння Будинку профспілок.

З чого все починалося...

Те, що відбувалося на вулицях Одеси вдень 2 травня не занадто випадало з низки останніх подій в Україні. Радикально налаштовані футбольні фанати збиралися провести традиційний спільний марш за європейський вибір України. Антимайданівці ж, у свою чергу, традиційно збиралися їм перешкодити. Ще за годину до початку подій в соціальних мережах прихильники антимайдану закликали збиратися: «збираємося на Олександрівському проспекті, будемо бити майдаунів і правосеків... Менти встрявати не будуть». Все відбувалося як і в інших містах, включаючи навіть те, що місцева міліція традиційно прикривала місцевих сепаратистів. Як не страшно це прозвучить, але навіть сутички між двома протиборчими групами теж були в рамках буденного.

Очевидець подій – одеський журналіст Олександр Сибірцев так згадує цей момент: «Під час зіткнень дівчата і дорослі жінки встигали жваво спілкуватися і навіть фотографуватися на тлі поля бою, тут же відправляючи фото для публікації в соціальних мережах».

Усе змінилося в той момент, коли в хід пішла вогнепальна зброя. Первісне пожвавлення і навіть деяка театральність всього, що відбувається незабаром перетворилася на криваву і страшну реальність – як з одного, так і з іншого боку почали стріляти. «Поруч зі мною йойкає і падає зовсім молоденький хлопець – куля потрапила йому в живіт. На щастя, при найближчому огляді виявляється, що поранення поверхневе, гумова куля прощупується під шкірою пальцями, - розповідає Олександр. – Другою жертвою був чоловік, який прийшов на місце подій з цікавості, куля влучила йому прямо в чоло».

DSC 1177 2 мая ул. Греческая

Чий був перший постріл?

Це досі з'ясовує міліція, але судячи з кадрів прямої трансляції, перші постріли пролунали з боку антимайданівців, а перші постраждалі і загиблі були в рядах футбольних фанатів. І вже після цього події вийшли з-під будь-якого контролю.

Очевидці розповідають, що проукраїнськи налаштовані «ультрас» перейшли в наступ відразу в декількох напрямках і досить швидко зім'яли міліцейські загородження, через які й стріляли сепаратистів. У лавах футбольних фанатів були підготовлені бійці з відповідною амуніцією, та й чисельна перевага була явно на їхньому боці. І поки на напівпорожньому стадіоні починався футбольний матч, на який, власне, приїхали фани, вони ходили напівпорожніми вулицями Одеси, шукаючи своїх супротивників, котрі порозбігалися. Хвилин через 40 пошуків хтось з місцевих запропонував відправитися на Куликове поле – площа перед будівлею Будинку обласних профспілок. Ще через півгодини фанати спокійно дісталися до будівлі, перед якою були розбиті намети антимайданівців і взялися їх підпалювати. Саме в цей момент і розгорнулися основні трагічні події…

За словами учасника подій – члена Народної дружини (підтримуючої сепаратистів) Олександра Макаренко, після того, що сталося на Грецькій вулиці (там, де почалося зіткнення) антимайданівці відступили на Куликове поле і вирішили рятувати людей. «Ми почали вмовляти всіх розійтися, і більшість послухалася, але близько 60 осіб, в основному жінки, люди похилого віку і діти, запанікували і вломилися до Будівлі профспілок».

Однак, така версія не дуже схожа на правду, адже у Будинок профспілок вломитися не так-то просто. Збудований під обком КПРС, він мав досить масивні двері, які, за свідченням В'ячеслава Буратинського, «куликовці» виламали кувалдами...

Володимир, журналіст одеського телевізійного каналу, протягом усього вечора вів трансляцію з місця подій. Він одним з перших прибув на Куликове поле, і в Будинок профспілок пробрався відразу після пожежі. За його словами, коли «ультрас» з'явилися на Куликовому полі, Будинок профспілок вже був забарикадований, а на даху знаходилися люди з червоними пов'язками. Такі ж пов'язки були помічені на міліціонерах і маніфестантах, які мали заздалегідь заготовлені коктейлі Молотова. Тобто, очевидець стверджує, що сепаратисти зайняли позиції в Будинку профспілок завчасно.

Підтвердженням цієї версії є відео (http://www.youtube.com/watch?v=f7XRQyq_8w4), яке було знято з висотної будівлі, неподалік від місця трагедії. На ньому чітко видно, як натовп «ультрас» увійшов на Куликове поле громити табір «куликовців» та навіть не підходячи до барикади, що захищає вхід в будівлю до того моменту, поки по ній не починають стріляти. На 90-й секунді цього відео: люди починають масово тікати від будівлі, при цьому і вхід в будівлю, і барикада абсолютно не займані. Тут же в кадр потрапила ціла група молодих людей, що влаштувалися на даху Будинку профспілок.

В'ячеслав Буратинський, голова Федерації профспілок Одеської області, згадує: «Я приїхав на Куликове поле близько 18.30. Після закінчення заворушень у місті, мітингувальники повернулися до Будинку профспілок, де поряд на площі були розбиті намети. Коли я під'їхав туди, вони, зі слів охоронців, уже виламали кувалдами двері будівлі і увійшли всередину. Друга група мітингувальників оточила Будинок профспілок. І тут хто правий, хто винен я, звичайно, не можу судити. З обох сторін кидали пляшки із запальною сумішшю і стріляли».

DSC 1285  2 мая ул. Вице-адмирала Жукова между ул Дерибасовская и ул. Греческая

Головний момент трагедії

«Обмін» запальними сумішами призвів до займання барикади із шин, спорудженої перед входом до Будинку профспілок. Від сильного полум’я загорілися вхідні двері будівлі, і саме в той момент, коли вони практично повністю згоріли, стався головний момент трагедії, що забрав життя майже півсотні людей...

Для того, щоб розібратися у причині пожежі потрібно зрозуміти як влаштована сама будівля Будинку обласних профспілок. Побудований в кінці 60-х років минулого століття монументальний будинок призначався для апарату обласного комітету Комуністичної партії, і його було вибудувано за всіма канонами радянського класицизму. Величезні колони біля входу, широкі головні сходи, що займає всю центральну частину будівлі та ділить його на дві частини. Крила будівлі виходять на центральні сходи через неширокі коридори, деякі з яких були в той день перекриті.

В'ячеслав Буратинський спростовує версію міліції про те, що ще до 2 травня «куликовці» щось зберігали в Будинку профспілок. «До початку подій ніяких сторонніх людей в будівлі не було. Ми нікому не надавали приміщення під штаб або інші потреби, жителі наметів нічого в нашій будівлі не зберігали».

Ймовірно «куликовці», відступаючи від натиску фанатів, занесли з собою кілька каністр з горючою сумішшю, щоб виготовляти коктейлі Молотова на додаток до існуючих. Ці каністри, мабуть, теж зіграли свою роль у трагедії.

Отже, в певний момент, від підпаленої з двох сторін барикади загорілися високі двері, що відкривають вхід на центральні сходи.

На відео, яке було знято з даху офісної будівлі, що знаходиться поруч з Куликовим полем, на 2-й хвилині є кадри, де у вікні другого поверху ясно видно полум'я. За допомогою цих кадрів багато хто намагається довести, що пожежа виникла саме всередині будівлі або в результаті самозаймання, або в результаті закинутих зовні коктейлів Молотова. Журналіст одеського телеканалу розповів, що він спеціально заходив в це приміщення і переконався, що вогню там взагалі не було. «Кут зйомки, - додав він, - був такий, що в вікні відбився вогонь барикади, котра горіла внизу».

У цей момент виходи на дах теж були відкриті, так як там з самого початку перебували «куликовці». За словами народного дружинника Олександра Макаренка, в цей момент основна маса людей знаходилася в конференц-холі першого поверху, практично прямо навпроти дверей. Очевидно, що саме тоді, коли всі входи в будівлю виявилися відкритими, полум’я барикади, що продовжувала горіти, кинулося, неначе гігантською витяжкою, вгору. Очевидці згадують і про один хлопок всередині будівлі, і про те, що в будівлі враз згасла електрика. Ймовірно каністри з сумішшю не витримали температури і вибухнули, додавши вогню та температури. Жар був такий, що загорілися гіпсові сходи, при цьому, піднімаючись вгору, повітря розходилося боковими коридорами, втрачаючи свою температуру, і коли цей потік дійшов до даху, на щастя, він не загорівся.

Мабуть саме в цей момент загинула більшість людей в будівлі. Загинули і від кіптяви, яку виділяли палаючі шини, і від миттєвого теплового удару.

DSC 1443

Події очима очевидців

Журналіст Володимир згадує: «Я увійшов до будівлі одним з перших, ми змогли піднятися тільки до третього поверху, далі пройти було важко. На що я відразу звернув увагу, так це на те, що люди загинули моментально. В одного чоловіка, що намагався дістатися вікна, повністю згоріло взуття, а сорочка навіть не почала тліти. Очевидно, потік вогню був досить вузьким. Крім того, ніде, окрім правого бокового входу, вогню більше не було».

В'ячеслав Буратинський згадує, що особисто викликав пожежну машину (пожежна частина знаходиться в 750 метрах від Будинку профспілок). «Разів 5 дзвонив – то не відповідають, то взагалі мовчать, - констатував голова профспілок Одещини. – І тільки після того, як я зв’язався з обласною державною адміністрацією, приїхала одна машина. Якби органи внутрішніх справ оточили будівлю вчасно, а пожежники приїхали і загасили пожежу, не було б ні таких жертв, ні такого колосального збитку. А так дочекалися, поки загорілися всі 5 поверхи і трупи почали випадати прямо з вікон».

Окрім трагічної загибелі кількох десятків людей, Будинку профспілок було завдано величезної шкоди. За словами голови обласної федерації профспілок, загальна їх сума становить понад 50 мільйонів гривень.

«У внутрішньому дворі цілих вікон практично не залишилося, - розповідає В’ячеслав Буратинський. – Знищена майже вся оргтехніка. Все що можна було винести – вкрали. Все, що не можна було забрати – розламали (меблі, вікна, двері). А розкрадання триває і досі. Прийшла міліція – постояла, і пішла, мовляв, утримати людей не можемо. Будівля знаходиться в аварійному стані, а люди ходять сюди, як на екскурсію. Деякі особливо підприємливі навіть заробляють на цьому, збираючи групи по 5-10 зацікавлених людей...»

DSC 1693  3 мая

Профспілки зазнали колосальних збитків, адже у величезній будівлі в центрі Одеси розташовувалися не тільки профспілкові кабінети – частина офісів здавалися в оренду. «Всі наші орендарі, серед яких більшість – обласні комітети профспілок, з'їхали. У будівлі немає ремонту, та й запах досить важкий... Тож тепер у бюджеті залишився тільки резерв профспілкових коштів і ми змушені найближчим часом вирішити подальшу долю наших співробітників».

На думку очільника профспілок Одещини, навряд те, що сталося хоч якось пов'язано із захопленням будівлі, адже це аж надто складна схема, яка в кінцевому рахунку нікому не вигідна».

Такої ж думки дотримується й прес-секретар міського відділу міліції Володимир Шаблієнко. «У тій ситуації, яка сталася, говорити про економічну версію недоречно, хоча я не маю повноважень, аби стверджувати, що вона не розглядається слідством», - сказав він.

Отже, версій і думок з приводу хто і для чого підпалив Будинок профспілок, під час трагічних подій в Одесі, існує чимало. Факти говорять самі за себе і кожен має право зробити власні висновки. Проте, хочеться вірити, що загибель десятків людей – це не ціна за чиєсь невгамовне бажання володіти чужим майном…

Південноукраїнський Медіа-Холдинг

фото - Максим Войтенко