СТОЛ0

 

«Будуємо Україну разом. Роль профспілкового руху в сучасних умовах: виклики та реалії» - така назва дводенного «круглого столу», який почав роботу 2 червня в Києві. Його організовано у рамках співпраці Профспілки працівників державних установ  України та Профспілки державних службовців Швеції.

У заході беруть участь профспілкові керівники та активісти з багатьох регіонів України, представники центральних органів виконавчої влади.

«Мета нашого заходу – обговорити можливі шляхи  врегулювання суспільно-політичного конфлікту, що стався в нашій державі, тої ролі, яку в цьому процесі можуть відіграти профспілки, - наголосила, відкриваючи «круглий стіл» голова Профспілки працівників державних установ  України Тетяна Нікітіна. - Серед таких шляхів, безумовно, проведення повномасштабної конституційної реформи, зокрема направленої на передачу повноважень до регіонів. Про необхідність децентралізації свідчить і низька ефективність роботи як центральних органів влади, так і місцевих державних адміністрацій, які відповідно Конституції України в межах своїх повноважень зобов’язані забезпечувати виконання Конституції і законів України, додержання прав і свобод громадян».

Саме тому темами першого дня заходу були «Децентралізація влади. Нові підходи» та «Конституційна реформа. Народовладдя. Форми та механізми здійснення громадського контролю за діями влади». У виступах заступника директора Департаменту регіонального розвитку та проектного управління Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Сергія Шаршова, представників регіональних профспілкових організацій підкреслювалась важливість конституційної реформи і децентралізації влади. Зазначалось, що велика роль тут у профспілок.

Заступник Голови ФПУ Сергій Українець у своєму виступі зазначив, що у сучасних складних політичних та соціально-економічних умовах особливої уваги має бути приділено організації та активної і ефективної діяльності громадського контролю. Це стосується і забезпечення принципу соціальної справедливості, і надання необхідних повноважень місцевим громадам, і  ефективного забезпечення охорони праці на виробництві. Саме тут велика роль профспілок. Федерація профспілок України, ЦК всеукраїнських галузевих профспілок та регіональні об’єднання профспілок мають активно брати участь у формуванні справжнього громадянського суспільства, впливати на рішення законодавчої та виконавчої влади з метою захисту законних прав та інтересів працівників».

3 червня учасники «круглого столу» планують обговорити питання «Основні напрями зміцнення ФПУ, її членських організацій в сучасних умовах» та «Завдання профспілок в сучасних умовах щодо захисту соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки» .

      «Круглий стіл» завершиться підбиттям підсумків обговорення та прийняттям рекомендацій для подальшої роботи у цих важливих напрямах профспілкової діяльності.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

 

 СТОЛ111

 

 СТОЛ222

 

СТОЛ333