1373880208 poetry-writing-all-writing

Як вже повідомлялося, у великій залі Палацу Мистецтв МВС України 11 липня відбулося засідання Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні.

Вів засідання Голова Федерації професійних спілок України Григорій Осовий.

Першим пунктом порядку денного було обрання Голови Спільного представницького органу об’єднань профспілок. Варто зазначити, що Угодою про утворення Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок передбачено, що його Головою обирається Голова ФПУ, який представляє найчисельніше громадське об’єднання профспілок на національному рівні. Так, СПО об’єднань профспілок вирішив обрати Головою СПО об’єднань профспілок Григорія Осового, Голову ФПУ. Першим заступником Голови СПО об’єднань профспілок було обрано заступника Голови ФПУ Сергія Кондрюка.

Учасники засідання обговорили тактику дій профспілок в умовах кризи, а також пропозиції щодо заходів з упередження негативних наслідків та запровадження компенсуючи механізмів. Зокрема, у виступах наголошувалося, що в умовах соціально-економічної кризи, що охопила країну, виникає загроза масового безробіття та зубожіння населення (в першу чергу – через замороження мінімальної заробітної плати та значного підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги й продовольчі товари). Тож, з метою упередження негативних наслідків, запровадження компенсуючих механізмів та визначення консолідованих дій профспілок, СПО об’єднань профспілок прийняв рішення взяти до відома інформацію заступника Голови СПО об’єднань профспілок Сергія Кондрюка про загрози у соціально-економічній сфері, а також задля визначення тактики дій СПО об’єднань профспілок в умовах соціально-економічної кризи утворити антикризову групу.

Під час засідання СПО репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні було розглянуто пропозицію Міністерства соціальної політики України щодо укладення Меморандуму про взаєморозуміння й співпрацю; профспілкові пропозиції до Державного бюджету України на 2015 рік та удосконалення прожиткового мінімуму; позицію СПО об’єднань профспілок щодо актуалізації положень чинної Генеральної угоди на 2010-2012 роки.

Також учасники засідання заслухали інформацію про опрацювання нормативно-правових актів, що надійшли до СПО об’єднань профспілок за І півріччя 2014 року; про стан виконання рішень СПО об’єднань профспілок з І півріччя 2014 року; про організацію співпраці і взаємодії представників профспілок в органах соціального діалогу на національному рівні.

Олена ОВЕРЧУК,

«ПВ»