tet

 

 У зв’язку з посиленням тенденції зростання безробіття, загострення проблеми зайнятості в України ми попросили заступника Голови ФПУ, першого заступника Голови СПО об’єднання профспілок Сергія Кондрюка розповісти про де яки шляхи вирішення цієї проблеми.

 

-         Країна переживає глибоку кризу. Як це позначилося на безробітті?

 

-         Ринок праці в Україні переживає, мабуть, найбільш складну ситуацію за роки незалежності. Це пов’язано з тим, що збіглись у часі три серйозні фактори. Через ускладнення відносин з Росією, подіями на Сході країни ми маємо колосальне падіння виробництва. А відтак маємо зменшення зайнятих. Інша проблема – замороження Урядом рівня заробітної плати. Якщо к цим двом додати третю проблему – ціновий пресинг – отримуємо ситуацію, коли людина, яка не може нормально заробити (або взагалі немає можливості заробити), вимушена платити більше поточні, життєве необхідні видатки. Це надзвичайно ускладнює ситуацію на ринку праці. Перша ластівка, яка свідчить про складність проблеми, – скорочення зайнятих на 700 тисяч.

 

-         А де зараз ситуація з безробіттям найгірша?

 

-         Як свідчить офіційна статистика, рівень безробіття є найбільшим у Житомирській та Тернопільській областях. Але сам рівень безробіття не є визначальною ознакою того, що відбувається на ринку праці. Якщо порівняти декілька показників, скажімо, рівень безробіття та кількість вакансій, тут виявляються дуже тривожні цифри. В Україні на одну вакансію зараз навантаження 9 безробітних. Тобто з 9 тільки один може мати надію працевлаштуватися. Але є цілий ряд областей, де ситуація ще гірше. Наприклад, у Черкаськвй області на одну вакансію 26 безробітних, в Львівській та Івано-Франківській – відповідно 30 і 40 осіб. І це ще не настав піковий час у плані безробіття. Ми вимушені очікувати, що на кінець зими будемо мати надзвичайно складну ситуацію, яка буде тривати і в осені наступного року.

 

-         А що ж робити в цієї ситуації?

 

-         На жаль, заспокійлива офіційна статистика на ринку праці дещо «приморозила» наших політиків і замість того, щоб почати будувати бар’єри на шляху зростання рівня безробіття, формувати нові підходи до вирішення цієї актуальної проблеми лунають такі тези, як скоротити чисельність працюючих, забрати у Фонду страхування на випадок безробіття кошти кудись на інші справи… Тому Федерація профспілок жорстко домагається:

-         проведення чесної діагностику українського ринку праці;

-         негайного прийняття Державної урядової програми по захисту робочих місць;

-         створення міжвідомчої робочої комісії, яка на місцях має вивчати ситуацію з безробіттям і шукати шляхи її покращення.

 

Більш того, я як Голова Фонду соціального страхування на випадок безробіття можу повідомити, що ми готовимо серйозний механізм захисту людей, які вимушено прийдуть регіструватися в Службу зайнятості. Закликаю всіх, хто втратив роботу, не гайте часу, йдіть у Службу зайнятості. Ви отримуєте можливість підвищення своєї кваліфікації, будете мати право отримати допомогу по безробіттю та житлову субсидію. Це дозволить скоротити ваші видатки в умовах тотального цінового і тарифного пресингу.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ