83519

 

31 липня Верховна Рада на закритому засіданні ухвалила зміни до Держбюджету і Податкового кодексу, подані Кабінетом міністрів України. В проекті змін зняті найбільш проблемні питання соціальної сфери, зокрема, щодо надання неоплачуваної двомісячної відпустки для держслужбовців.

Враховано також деякі інші зауваження та пропозиції ФПУ, її членських організацій до соціальної частини бюджету.    

 

Консультації по секвестру бюджету тягнулися до останнього, але все одно народні обранці голосували за зміни до Держбюджету без зайвих очей, в закритому режимі. В результаті і депутати, і Уряд пішли на зміни початкового проекту секвестру бюджету. Основна зміна, на яку погодилися усі фракції, - збільшення витратної частини і фінансування армії в повному запропонованому Урядом об'ємі.

У прибутковій частині залишилась пропозиція про введення податку на армію (1,5 відсотки від фонду заробітної плати для всіх працюючих).

Серед поступок з боку Уряду слід зазначити те, що надбавки з держчиновників середньої ланки зніматися не будуть. Зміни торкатимуться виключно контролюючих органів і чиновників вищої категорії, включаючи Кабмін і народних депутатів.

Треба нагадати, що проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» (щодо коригування показників)», якій дозволяє Кабміну встановлювати розмір пільгових виплат, а у період воєнного стану зменшувати соціальні видатки, спрямовуючи їх на оборону, викликав критику з боку профспілок.

Зокрема законопроект рішуче засудила Федерація профспілок України. ФПУ провело опитування серед членських організацій з метою визначення консолідованої позиції та подальших дій в існуючих умовах, - про це заявив в.о. Голови ФПУ, перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок Сергій Кондрюк.

Напередодні внесення документу на розгляд до сесійної зали Верховної Ради він звернувся до народних депутатів України з вимогою не голосувати за цей законопроект.

Текст звернення можна прочитати тут.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ