raskhody-po-obsluzhivaniyu-gosudarstvennogo-dolga-ukrainy

 

Серед питань порядку денного засідання КМУ 13 серпня, з якого виступив представник профспілок, – Голова ФПУ, керівник СПО об’єднань профспілок Григорій Осовий, «Про внесення змін до Положення про Комісію з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат».

Проект постанови КМУ розроблений Міністерством соціальної політики України у зв'язку із необхідністю чіткого визначення складу Комісії та посилення її ролі для вирішення питань погашення зарплатних боргів.

У своєму виступі Г.Осовий зазначив, що СПО об'єднань профспілок не заперечує проти прийняття запропонованого проекту постанови. На переконання профспілок, результатом діяльності Комісії має бути не тільки констатація фактів порушення трудового законодавства, а й забезпечення ліквідації зарплатних та інших боргів і недопущення їх виникнення у майбутньому.

Він навів такі данні: протягом останніх трьох років заборгованість з виплати заробітної плати коливається в межах 1 млн. грн., а з початку 2014 року обсяг зарплатних боргів збільшився на 20,1% і станом на 1 липня сягнув 970,7 млн. грн. Кількість працівників економічно активних підприємств, до яких порушено конституційне право на своєчасне отримання винагороди за працю, у першому півріччі ц.р. зросла більш ніж вдвічі та станом на 1 липня склала 119,7 тис.осіб.

Профспілки запропонували до проекту постанови наступні доповнення:

- до складу Комісії включити першого заступника керівника Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об'єднань профспілок на національному рівні (за згодою);

- у разі, коли члени Комісії представники СПО профспілок, або Спільного представницького органу сторони роботодавців, Спілки орендарів і підприємців України з об'єктивних причин не можуть бути присутніми на засіданні керівник відповідного органу, організації направляє на засідання Комісії іншого представника з правом брати участь у голосуванні;

- чинною редакцією Положення про Комісію потрібно визначити періодичність проведення її засідань, що сприятиме системності в її роботі.
Профспілки запропонували доповнити пункт 8 Положення абз. 2 в такій редакції:

«Засідання Комісії проводяться не рідше ніж одного разу на два місяця».

Представник профспілок також зауважив, що наразі робота органів виконавчої влади не скоординована на повернення зарплатних боргів працівникам, тому одним з основних завдань Комісії має бути сприяння забезпеченню координації дій органів виконавчої влади з питань, пов'язаних із своєчасною виплатою та погашенням заборгованості із заробітної плати.

 

Довідково:

Очолив Комісію Міністр соціальної політики.

     До складу увійшли заступники Міністра соціальної політики, Міністра фінансів, Міністра економічного розвитку і торгівлі, аграрної політики та продовольства, юстиції, охорони здоров'я, освіти і науки, інфраструктури, внутрішніх справ, екології та природних ресурсів, енергетики та вугільної промисловості, промислової політики, заступник Голови Державної фіскальної служби, заступник Голови Держфінінспекції, заступник Голови Держстату, заступник Голови Фонду державного майна, заступник Голови Держпраці, заступник Голови ДСНС, заступник Голови ДВС, заступник Голови правління Пенсійного фонду України, заступник генерального директора Державного концерну "Укроборонпром", заступник керівника Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні (за згодою), Президент Спілки орендарів і підприємців України.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ