07420

До Федерації профспілок України надходять звернення від профспілкових організацій стосовно незабезпечення банківськими установами виплати заробітної плати за липень п.р. працівникам підприємств, що розташовані на території Луганської та Донецької областей.

Не зважаючи на бойові дії, що проходять в зоні АТО, більшість підприємств продовжують працювати та виробляти продукцію.

Нагадаємо, що відповідно до постанови Правління Національного банку України від 6.08.2014 р. № 466 „Про призупинення здійснення фінансових операцій" Нацбанком призупинено здійснення банківським установами усіх видів фінансових операцій у населених пунктах Донецької та Луганської областей, які не контролюються українською владою.

Мотиви, що стоять за прийняттям цієї постанови цілком зрозумілі: це прагнення зберегти життя і здоров'я працівників банківської сфери і необхідність позбавити терористів можливості грабувати банки та спонсорувати бойовиків. Однак, в результаті цього рішення сотні тисяч працівників та члени їх сімей опинилися без засобів до існування.

Про ситуацію, що склалася на Макіївському філіалі ПАО «Єнакіївський металургійний завод» телефоном розповів Юрій Бутов, голова профкому підприємства:

- После того, как Центробанком было выдано постановление, запрещающее работать банкам, находящимся в зоне АТО, у нас прекратились всякие финансовые операции. Это привело к тому, что люди на наших предприятиях, а это и Харцызский трубный, Харцизский канатный заводы, Авдеевский коксохимический завод, наше предприятие, в начале августа еще успели получить аванс, а теперь не могут получить зарплату.

У нас в зоне проведения АТО ситуация очень напряженная –продолжается обстрел нашего Енакиевского предприятия, из-за боевых действий заводы остановлены, но часть людей продолжают работу: выполняют ремонтные работы, дежурят, охраняют оборудование и объекты, работают энергетики, - в нашей подстанции нуждаются многие жители города и мы не можем просто уйти и все закрыть. Работникам, которые находятся дома – им идет оплата – треть тарифа, а тем, кто на заводе, – тем начисляется 100%.

Я лично сразу обратился к председателю правления Первого украинского международного банка, клиентами которого мы являемся, с просьбой разрешить возникшую проблему, но, к сожалению, ответа пока не получил. Обратился в ЦК нашого профсоюза металлургов и горняков, в обласной комитет профсоюза, попросил, чтоб ФПУ посодействовала.

Вы ж понимаете, как тяжело остаться без средств к существованию. Социальные выплаты также не выплачиваются. Люди в отчаянии.

ФПУ у відповідь на звернення спілчан надіслала листа до Прем’єр-міністра України, в якому привернула увагу керівництва держави до проблем людей і поросила від імені Уряду звернутися до Нацбанку України з проханням переглянути його рішення з урахуванням інтересів людей праці, які наразі опинилися у безвихідній ситуації, та винайти механізм оптимального режиму роботи банківських установ, який би гарантував отримання громадянами України належних їм грошових виплат через ці установи.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ