l7R3y4v6KWw

 

До Інформаційно-аналітичного центру ФПУ звернулася профспілкова активістка Тамара Тарковська, яка займається кравецькою справою — вже більше десяти років ремонтує та шиє одяг на замовлення. Жінка нарікає на перешкоджання її підприємницькій діяльності.

Тамара Тарковська — фізична особа підприємець, що обслуговує населення — є власницею майстерні з ремонту та пошиття одягу на замовлення. До того ж жінка створює робочі місця — працевлаштовує майстринь, що надають кравецькі послуги. І, що важливо — працевлаштовує офіційно — із відповідним записом до трудової книжки, офіційною зарплатою та всіма іншими благами легального працевлаштування.

Варто зазначити, що за оцінками роботодавців і профспілкових експертів, кількість безробітних в нашій країні може перевищити 1 млн осіб — пік безробіття очікується взимку 2015 року. За таких невтішних реалій, кожне створене робоче місце — на вагу золота. А тому створення сприятливих умов для функціонування та розвитку малого та середнього бізнесу, налагодження діалогу має бути пріоритетним завданням держави. Декларативно так і проголошується, але у ситуації з Тамарою Тарковською, мова йтиме про «хоча б не заважайте»...

Підприємиця орендує приміщення у Державному проектному інституті «Діпроверф», має договір оренди, укладений з Регіональним відділенням Фонду держмайна України по місту Києву до березня 2016 року. Наразі орендоване нею приміщення відключено від енергопостачання. «Без письмового та усного попереджень та роз’яснень. Такі дії були неодноразовими протягом останніх двох років, перешкоджаючи цим моїй підприємницькій діяльності, що призводить до значних матеріальних збитків ФОП та обурення клієнтів...», — скаржиться Тамара Тарковська. — «Мені довелося звернутися до Солом’янського відділення РУ ГУМВС України у м. Києві, написати пояснення та заяву... У червні мені була пред’явлена усна вимога перейти в якесь інше приміщення, начебто тимчасово. Я з такими діями категорично не погодилась, так як маю договір оренди на це приміщення та знаходжусь і працюю тут багато років, і вважаю, що це є грубим порушенням договору оренди...».

Орендну плату підприємиця сплачує своєчасно, а рахунки за комунальні послуги за домовленістю — на місяць наперед згідно з виставленими рахунками.

Підприємиця зверталася за захистом прав з цього питання і до заступника Міністра промислової політики України, і до Регіонального відділення Фонду держмайна України в м. Києві, і на Гарячу лінію Кабінету Міністрів України, а також до Голови Комітету Верховної Ради України з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики Олександри Кужель, але суттєво ситуація з місця так і не зрушилася, в основному обмежувалися відписками.

«17 липня спеціалістом Регіонального відділення без участі представника балансоутримувача було проведено обстеження зазначеного нерухомого майна не по моїй скарзі, а за недостовірними даними балансоутримувача... На жаль, з того часу я не ознайомлена з актом обстеження та не маю змоги оцінити об’єктивність викладених фактів...

1 серпня від Фонду держмайна України, Регіонального відділення ФДМУ м. Києва я отримала лист-пропозицію про дострокове розірвання договору оренди... На що я дала відповідь-непогодження на лист-пропозицію, так як докази про моє порушення не обгрунтовані, орендоване майно використовую за цільовим призначенням — майстерня з ремонту одягу, орендну плату здійснюю вчасно...», — наголошує підприємиця.

Тамара Тарковська запевняє, що готова провести звірку з орендодавцем та балансоутримувачем. Однак, натомість уже вкотре залишилась без світла.

«З 4 серпня в ДП ДПІ «Діпроверф» без даних мені попереджень та роз’яснень було відключено енергопостачання, та по сьогодні», — констатує Тамара Тарковська.

Для підприємиці, що надає послуги з ремонту та пошиття одягу, відсутність світла — це фактично припинення роботи. Єдиним виходом для пані Тамари було розвести швейні машинки по домівкам своїх майстринь, щоб ті віддалено виконували замовлення. «Наразі клієнтів у приміщенні обслуговуємо з ліхтариками та свічками. Так знімаємо мірки, проводимо примірки», — жаліється вона. Люди обурені, зібрано чимало підписів на підтримку пані Тамари.

 

Ситуацію коментує Тетяна Ясько, голова Всеукраїнської профспілки працівників і підприємців торгівлі, громадського харчування та послуг: «Я так розумію, що якщо є певні претензії, то вони мають пред’являтися офіційно. Але ж не можна порушувати умови договору оренди, одним із яких є надання належних умов для роботи. Якби відбувся суд, якби були підтверджені порушення договору оренди зі сторони фізичної особи підприємця, і це було доведено офіційно, то була б інша справа... Наразі це вандалізм по відношенню до підприємництва. Я у цьому вбачаю непідтримку малого та середнього бізнесу.

Для підприємиці світло — найголовніше, без нього не працюють швейні машини і це унеможливлює виконання замовлень. Я на власні очі бачила чимало підписів людей, які підтримують колектив та підприємство.

Профспілка, безумовно, консультує підприємство, і вони борються. Вважаю, що потрібно не декларативно проголошувати про підтримку малого та середнього бізнесу, потрібно на ділі це доводити. Якщо ми проголосили європейський курс, то й діяти маємо відповідно».

 

Тож наразі Тамара Тарковська не полишає надії на те, що здоровий глузд та цивілізоване вирішення конфліктів візьмуть гору та залишать у минулому, разом зі свічками та ліхтариками, бюрократичну байдужість та не цивілізовані методи вирішення спорів. І світло у кінці тунелю все ж таки запалає.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ