20140918 152047

 

 

18 вересня ц.р. відбулося розширене засідання Консультативної ради при Голові ФПУ, на якому було розглянуто питання про поточну ситуацію та дії профспілок, спрямовані на підвищення рівня соціального захисту працівників. А також питання про поновлення зв’язків та повноцінної роботи ФПУ з членськими організаціями Луганської і Донецької областей.

Головуючий на засіданні Осовий Г.В. повідомив, що ФПУ довгий час утримувалася від активних публічних протестних заходів, враховуючи, що в Україні відбуваються воєнні дії, але кризова ситуація в економіці, падіння рівня життя населення, зростання цін, інфляція, звуження соціальних прав працівників, вимагають переосмислення ситуації та мобілізації трудящих на активну боротьбу за свої права у руслі протестних дій на вимогу спілчан.  Водночас «…з’явилися перші паростки миру, ціна якого колосальна, і нам потрібно використати ситуацію, щоб відбудувати профспілковий рух у Донецькій і Луганській областях. Для цього терміново потрібно запровадити проекти щодо координації дій ФПУ і цих членських організацій, надати їм конкретну допомогу, - наголосив Голова ФПУ.

Г.Осовий висловив припущення, що країну може очікувати третій секвестр Державного бюджету, а вже зараз перед загрозою знищення опинилася система соціального страхування, є спроби скасувати самоврядність соціальних фондів і перевести їх у ручне управління під керівництвом держави, створивши відповідний центральний орган виконавчої влади.

У ході гострої дискусії мова йшла про необхідність змінити форми і методи роботи з органами державної влади, які не реагують на звернення, листи і заяви профспілок з приводу погіршення становища працівників і членів їх сімей. А реальний соціальний діалог з їх сторони підміняється  формальним відношенням до проблем, які порушують представники профспілок на всіх рівнях державного управління. Значна частина нормативно-правових актів, які стосуються соціально-трудової сфери, взагалі не надається на розгляд і погодження профспілкових органів. Яскравий приклад, який наводився, недоступність до урядового проекту Державного бюджету на 2015 рік. На підтвердження, негативної ситуації, яка склалася у сфері соціального діалогу учасники засідання ознайомилися з моніторингом рішень органів влади про наступ на трудові та права профспілок в Україні починаючи з березня 2014 року.

Члени Консультативної ради підтримали пропозицію - проводити постійний моніторинг за тим, хто і як із народних депутатів України голосує за соціальні законопроекти. Прийняли рішення - задіяти весь потенціал профспілкових і доступних ЗМІ, провести тематичні брифінги, виступи профлідерів на телевізійних каналах і провідних Інтернет-виданнях з метою донести до широкого профспілкового загалу позицію ФПУ щодо найбільш чутливих питань, які потребують нагального вирішення.   

Нажаль, очільники держави ігнорують соціальний діалог, відмовляються від зустрічі з профспілковим активом. Тому висловлювалися також думки про можливе припинення соціального діалогу, якщо держава не бажає чути своїх соціальних партнерів - профспілки і роботодавців.

Виходячи із кризової ситуації, яка складається в економіці та соціальній сфері, велика кількість профспілкових активістів на місцях вимагає проведення публічних протестних акцій до Дня дій за гідну працю 7 жовтня, а також скликання Всеукраїнського форуму профспілок, який має розглянути питання соціально-економічного захисту людини праці, відреагувати на наступ влади на трудові та права профспілок і визначити заходи протидії щодо звуження соціальних прав працівників. А за підтримки членських організацій ФПУ 17 жовтня у День боротьби з бідністю провести пікетування Верховної Ради України.

Підсумовуючи дискусію Г.Осовий зазначив: «Порушені проблеми зачіпають кожного працівника. Тому ми маємо діяти як профспілки: виважено, злагоджено, солідарно та послідовно у відстоюванні своїх прав і європейських цінностей, закликати владу до відповідальної соціальної політики, забезпечити соціально-економічний захист працівників».

Члени Консультативної Ради підтримали проекти, спрямовані на поновлення зв’язків та налагодження співпраці ФПУ з членськими організаціями Луганської і Донецької областей.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

 

20140918 152026

 

20140918 152140

 

 

20140918 152038