АДМ

 

Під час проведення 15 жовтня 2014 року Всеукраїнської попереджувальної акції протесту уповноваженими представниками профспілок було передано звернення Президенту України, Резолюцію та Вимоги Всеукраїнського форуму профспілок «За гідну працю і добробут людини».

У зверненні зокрема говориться, що профспілкова спільнота з розумінням поставилась до потреби загальної економії на користь захисників Вітчизни та підтримала Ваші мирні ініціативи. «Проте покладення Урядом основного тягаря фінансово-економічних проблем на плечі легально працюючих громадян та подальші намагання урядовців обмежити конституційні права працівників викликають збурення в суспільстві, - зазначається у документі. - У зв’язку з цим учасники Всеукраїнського форуму профспілок прийняли Резолюцію та Вимоги до Кабінету Міністрів України щодо неприпустимості утиску трудових та соціальних прав людини праці. Сьогодні, 15 жовтня, зазначені Вимоги одностайно підтримані учасниками Всеукраїнської попереджувальної акції протесту».

«Водночас інформуємо, що у профспілковому середовищі є позитивне ставлення до проголошеної Президентом України «Стратегії реформ - 2020» і готовність найактивнішим чином долучитися до обговорення та реалізації завдань задля покращення добробуту людей, - підкреслюється у зверненні. - При цьому було акцентовано, що зазначена Стратегія та подальші рішення щодо її впровадження мають ґрунтуватись на досягненні європейських стандартів життя та реалізовувати основоположні принципи та норми Міжнародної організації праці в сфері соціально-трудових відносин. Ми вважаємо, що завдання, визначені в «Стратегії реформ - 2020», можуть стати тим дороговказом, навколо якого консолідуються законодавча, виконавча гілки влади, підприємці та громадськість. З цією метою просимо Вас, шановний Петре Олексійовичу, розглянути можливість проведення зустрічі з лідерами всеукраїнських профспілкових об’єднань».

У склад делегації повноважних представників профспілок, яка провела зустріч в Адміністрації Президента України, увійшли: заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий, глова Молодіжної ради Профспілки працівників залізничного транспорту, інженер-технолог ДП «Головний інформаційно-обчислювальний центр «Укрзалізниці» Ірина Овьєдо-Альмуедо, голова Профспілки працівників охорони здоров’я Вікторія Коваль, голова профспілки працівників вугільної промисловості Віктор Турманов, голова первинної профспілкової організації ДП «Антонов» Профспілки авіабудівників України Віктор Гуска, голова Профспілки таксистів України Василь Попик.

З боку Адміністрації Президента України у зустрічі взяли участь в.о. керівника Головного департаменту АПУ з питань впровадження реформ Ярослав Сидорович, керівник Головного департаменту з питань гуманітарної політики Юрій Рубан, завідуючий відділом реформування соціальних відносин Головного управління з питань реформування соціальної сфери Руслан Дорошкевич та голова профкому АПУ – головний консультант Головного управління з питань економічної політики Роман Луцік.

Як повідомив заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий, профспілкова сторона акцентувала увагу на тому, що Всеукраїнська попереджувальна акція профспілок відбувається між двома значними датами – міжнародними днями боротьби за гідну працю і боротьби проти бідності. Тому люди вийшли на акцію протесту, щоб їх почули, щоб з ними зустрілись та обговорили гострі соціально-економічні проблеми, які їх турбують. Це говорить про необхідність вести відкритий та результативний соціальний діалог.

Представники Адміністрації Президента підтримали профспілкову пропозицію щодо підвищення рівня соціального діалогу, покращення його складових, потрібності завжди радитись з людьми при прийнятті важливих для країни рішень. Вони попросили надати їм інформацію про хід виконання Генеральної угоди, як інструмента соціального діалогу, щоб вони теж могли як заінтересована сторона в громадянському мирі і спокої впливати на стабільність у трудових колективах. Доречи на адресу профспілок пролунало запрошення надавати свої пропозиції в Комітет з соціально-економічних реформ.

Зі сторони профспілок було висловлено чимало пропозицій щодо бюджетного процесу, оплати праці, створення гідних умов праці. Наприклад, Вікторія Коваль говорила про проблеми оплати праці бюджетників, зокрема медичних працівників, загрозу здоров’ю населення через масові скорочення у сфері медичного та санітарно-епідеміологічного обслуговування,

Про необхідність розвитку соціального діалогу, вирішення проблем спільними зусиллями профспілок, органів влади та роботодавцями розповів Василь Попик.

Про енергетичну безпеку країни, підготовку до зими, забезпечення підприємств вугіллям та проблеми, які турбують зараз шахтарів проінформував Віктор Турманов. Народний депутат багатьох скликань акцентував на необхідності того, щоб влада повернулась обличчям до людей праці, прислухалась до них, щоб знати які і як проблеми треба вирішувати у першу чергу.

Представниця Молодіжної ради Ірина Овьєдо-Альмуедо наголосила на важливості вирішування таких проблем, як молодіжна зайнятість, будівництво житла для молоді, кредитування молодих на сприятливих умовах.

Проблеми промислового комплексу були у центрі виступу Віктора Гуски. Він розповів, що його підприємство прибуткове, конкурентоспроможне, має достатні ресурси для модернізації, але проблемою залишаються не сертифіковані двигуни та нестабільність в роботі.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ