554

 

Голова Спільного представницького органу об’єднань профспілок, Голова ФПУ Г.В.Осовий звернувся листом до лідерів політичних сил, які отримали найбільшу підтримку українського народу на позачергових парламентських виборах 26 жовтня ц.р. і братимуть участь у формуванні парламентської коаліції.  

 

У зверненні зокрема зазначається:

 «Профспілкові організації з надією чекали результатів парламентських виборів, щиро сподіваючись на зміни життя людини в Україні на краще.

У виборах брали участь мільйони членів профспілок – робітників, спеціалістів, вчителів, лікарів, студентів і кожний зробив свій вибір, скориставшись конституційним правом.

Ваша політична сила отримала підтримку вагомої частини українського народу, що дозволяє впевнено брати участь у формуванні владної коаліції.

Однак, ознайомлення з опублікованими варіантами коаліційних угод, у розробленні яких ваші партії зараз беруть участь, викликало серйозне занепокоєння профспілок. Так, питання праці, долі трудової людини, її місце у суспільному житті, реалізації трудових і соціальних гарантій опинилися в цих документах на майже непомітних, другорядних позиціях.

Люди, які своєю працею створюють валовий внутрішній продукт, наповнюють податками бюджет держави, утримують всі органи влади, в тому числі парламент, прагнуть зрозуміти яким чином нова влада забезпечуватиме їхні власні конституційні права на працю, заробітну плату, достойний життєвий рівень, охорону здоров’я, житло тощо.

Більше того, - категорично не сприймаються наміри щодо ослаблення заради комфортного ведення бізнесу захисної ролі трудового законодавства, зокрема, надання права роботодавцю звільняти людину з роботи на свій розсуд, або передавати її іншому роботодавцеві «в оренду», немов бездуховну річ – верстат чи трактор.

Зрозуміло, що організація роботи оновленої влади, визначення цілей, завдань нової соціальної політики, шляхів її досягнення, потребують тісного діалогу з суспільством, щоб отримати його довіру і підтримку.

Спеціальним законодавством України визначено систему органів для такого діалогу, зокрема на всеукраїнському рівні діє Національна тристороння соціально-економічна рада.

До відкритої розмови і знаходження рішень готові шість національних профспілкових об’єднань, які представляють трудові і соціально-економічні інтереси майже 10 мільйонів громадян України, в тому числі ваших виборців.

Пропонуємо провести консультативну зустріч представників профспілок і вашої політичної сили для обговорення можливої співпраці з наступних питань:

 - розвитку економіки, подолання бідності і безробіття, передусім – серед молоді;

- приведення основних соціальних гарантій ( заробітна плата, охорона праці, трудові права, пенсійне забезпечення та ін.) до рівня європейських країн в контексті імплементації Угоди про асоціацію між Україною і ЄС;

- розвитку трудового потенціалу України та його продуктивної зайнятості для успішної конкуренції на європейському та інших міжнародних ринках.»

 

Інформаційно-аналітичний центр