ОСА

«Свої повноваження в соціальному діалозі ми як представники та захисники прав 10 мільйонів громадян України не маємо права передати експертним групам, які будуть представляти наші відносини з ЄC у форматі Національної платформи громадянського суспільства, тому що мова йде не тільки про представництво, але і про відповідальність за прийняті рішення», - заявив Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий під час робочої наради керівників репрезентативних профоб’єднань України, що відбулась 24 листопада.

Григорій Осовий зазначив, що свою думку він відстоював під час дебатів на установчій конференції по створенню Національної платформи громадянського суспільства. Він також наголосив, що Європейський соціально-економічний комітет запропонував компромісну формулу: крім робочих груп фахівців (експертів) має бути створений політичний орган – Керуюча чи Координаційна рада. Її мають сформувати різні соціальні групи: профспілкова сторона визначила б своїх представників, роботодавці – своїх, інші громадські організації – своїх. На думку Голови ФПУ, формула тут може бути така: 4 – 4 – 7, тобто 4 – від профспілок, 4 – від роботодавців, 7 – від інших представників громадянського суспільства. «Таким чином, цей орган як політичний інститут, який має достатньо представницьких функцій репрезентативних організацій, може бути компактним і динамічним, - сказав Григорій Осовий. – А експертні групи будуть напрацьовувати певні пропозиції, формувати базисні основи для ведення переговорів. Так, експертні групи потрібні. Адже потрібно щоденно робити моніторинг стану реалізації всіх розділів Угоди, передавати свої пропозиції на обговорення в керівні органи, які теж, напевно, мають консенсусно представляти позицію Національної платформи. На переговори з ЄС ми маємо виходити із спільним баченням, спільними оцінками».

ОС1

Під час наради було озвучено, що зараз спостерігається небезпечна для суспільства тенденція – намагання витіснити профспілки як представників та захисників людини праці із соціального діалогу. У зв’язку з цим Голова ФПУ закликав керівників репрезентативних профоб’єднань України спільними зусиллями протистояти цим намірам, активізувати вплив профспілок на вирішення питань соціально-економічного захисту прав та інтересів працівників, розвитку соціального діалогу.

За підсумками засідання вирішено підготувати спільну заяву репрезентативних профоб’єднань України щодо місця та ролі профспілок у суспільному житті України, зокрема, їх участі в діяльності Національної платформи громадянського суспільства.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ