СЛУХ1

Тільки спільними зусиллями політиків, народних депутатів та громадських організацій, перш за все, профспілок, можна сформувати державну політику захисту соціально-економічних прав працівників. Необхідно визначити певні соціальні маяки і цілі, до яких ми маємо йти. І перш за все у питанні подолання бідності серед працюючих. Про це заявив заступник Голови Федерації профспілок України Сергій Кондрюк під час відкритих громадських слухань стосовно ініціатив Уряду при формування проекту Державного бюджету на 2015 рік, які провела 25 грудня партія «Батьківщина».

СЛУХ

В заході взяли участь численні представники різноманітних громадських і міжнародних організацій, народні депутати, експерти. Характерно, що при такому різноманітті представників поважних інституцій лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко віднайшла можливим першим надати слово представнику Федерації профспілок України – заступники Голови ФПУ Сергію Кондрюку. Більш того – слідом за ним виступав Голова Київської міської Профспілки працівників освіти і науки Олександр Яцунь. Виступала також заступник Голови Профспілки працівників охорони здоров’я України Ірина Швець. Тим самим було підкреслено увагу і повагу до такої організації, як Федерація профспілок України і до її думки.

У своєму виступі Сергій Кондрюк зазначив, що профспілки мають великий позитивний досвід співпраці з Юлією Тимошенко під час коли вона очолювала Уряд. Він висказав сподівання, що цей досвід буде в нагоді і в подальшої спільної діяльності. При цьому заступник Голови ФПУ передав Юлії Тимошенко Резолюцію і Вимоги 10-тисячного мітингу, який відбувся 23 грудня під стінами Верховної Ради і пояснив чому власне профспілки були вимушені в цей складний для країни час вивести людей на вулицю.

СЛУХ3

«Головна причина акції була пов’язана з тим, що Уряд в порушення не тільки вітчизняного законодавства, але і тих європейських принципів, що зараз проголошуються, ухилився від соціального діалогу з профспілками, - підкреслив Сергій Кондрюк. – Тому ми були вимушені, як кажуть, стукатися у всі двері. І коли зрозуміли, що профспілкові пропозиції і застереження під час формування фінансової Конституції країни не були почути, знов такі були вимушені посилити наш голос 10-тисяним мітингом. Ми сподіваємось, що і фракція «Батьківщини», і інші представники парламентської коаліції інакше поглянуть на профспілкову позицію. Бо ми не просто заперечуємо та протестуємо, а по кожній позиції у нас є альтернативна пропозиція у вигляді вже готових законопроектів чи підкріплених вагомими аргументами та розрахунками».

Сергій Кондрюк також акцентував увагу на тому, що формувати Державний бюджет треба на об’єктивних, чесних і аргументованих параметрах. Він має формуватися на основі саме державних соціальних стандартів. Однак Кабінет міністрів навмисно фальсифікує величину прожиткового мінімуму.

СЛУХ2

Було також зазначено, що будь-які реформи мають сенс тільки при умові, що люди будуть споживати результати цих реформ. А нас заморожена заробітна плата підриває платоспроможність населення. На кінець 2015 року падіння споживчої вартості зарплати буде катастрофічним – понад 33 відсотків Тому профспілки бачать проведення першою реформи заробітної плати, яка має забезпечити рентабельність праці і можливість працівнику виконувати свої сімейні обов’язки, забезпечувати свої духовні потреби, бути головним інвестором української економіки.

СЛУХ5

Сергій Кондрюк наголосив, що реформи – це не є обрізання, обмеження. Реформи – це зміни з метою покращення і розвитку. На жаль, проект Держбюджету не пропонує таких позицій і тим самим він підриває віру у доцільність його реалізації. Тому він запропонував об’єднати зусилля і сформувати певні соціальні маяки і цілі, до яких ми маємо йти. І перш за все у питанні подолання бідності серед працюючих.

Приємно зазначити, що Юлія Тимошенко підкреслила: це є вкрай важливим і Уряд допускає велику економічну помилку, пробуючи підвищувати податки і заморожуючи зарплату. Вона погодилась з тим, що необхідне спільними зусиллями розробляти ефективну соціальну політику, яка б слугувала інтересам народу.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ