КОН

 

Підвищувати рівень податків держава може тільки в умовах зростання економічних показників. При загальному падінні економіки, перетворенні більшості населення у жебраків, не можна підвищувати податки, а треба підвищувати споживчу вартість заробітної плати. Про це завив заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк під час прес-конференції у прес-центрі ІА «ГолосUA».

«Безперечно, знецінення доходів – це, м’яко кажучи, дуже велика помилка Уряду, - зазначив він. – Ми хотіли б звернути увагу, що податки з трудових доходів, які запроваджуються, мають враховувати те, що бізнес всі свої розходи вже вкладає у вартість товару. Ми як кінцеві споживачі оплачуємо зі своєї кишені всі ці витрати».

Сергій Кондрюк звернув увагу також на порушення принципу соціальної справедливості при визначенні податкового тягаря. «Чому на трудові доходи сьогодні найбільші податки в Україні? – запитав він. – Наші заможні громадяни сплачують податків аж 5 відсотків від своїх доходів, в той час як держава вважає за можливе з вчителя, металурга, шахтаря брати завищені податкові ставки».

Торкнувшись питання оподаткування пенсій, заступник Голови ФПУ підкреслив: «Напевне, всі мають платити податки державі, але на фоні дивідендів і акцій вітчизняних нуворишів, з яких беруть тільки 5 відсотків, стягування останніх копійок з пенсіонерів виглядає дуже дивно», - наголосив він.

«Повинен також зазначити, що сьогодні всі виплати базуються на замороженому з 2012 року прожитковому мінімуму – 1218 гривень, - підкреслив Сергій Кондрюк. – У той же час, згідно даних міністерства соціальної політики, прожитковий мінімум складає 1700 гривень Виходить, що на 500 гривень виплати і так штучно занижені».

«Вважаємо неприпустимим також «замороження» державних соціальних стандартів і гарантій – прожиткового мінімуму, мінімальної заробітної плати, мінімальної пенсії – з грудня 2013 року по грудень 2015 року в умовах девальвації гривні, галопуючого підвищення цін і тарифів на соціально важливі й життєво необхідні товари та послуги, - зазначив Сергій Кондрюк. - Профспілки наголошують, що при визначенні розмірів соціальних стандартів та гарантій в бюджеті наступного року необхідно обов’язкового врахувати інфляцію 2014 року, яка прогнозується на рівні 125,3%».

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ