20952

За ініціативи Голови Федерації профспілок України Григорія Осового відбулась його робоча зустріч із Генеральним прокурором України Віталієм Яремою.

Перше, чому було приділено увагу, стало погіршення стану дотримання трудових прав працівників на виробництві. Голова ФПУ повідомив, що за даними громадської інспекції праці, кількість порушень прав працівників з початку року зросла майже в двічі у порівнянні з попереднім роком. Особливо загрозливою стала тенденція порушень, пов’язаних з несвоєчасною виплатою зарплати. Цього року заборгованість по зарплатам збільшилась з 1 до 2, 4 млрд. грн. Таким чином, кількість працівників, які не своєчасно отримують зарплату, вже перевищує 300 тис. осіб. Все частішими стають випадки звільнення працівників, їх примусове відправлення у безоплатні відпустки, а також порушення у сфері охорони і безпеки праці.

Через те, що роботодавці не створюють належних умов праці, збільшується кількості травмованих осіб і тих, хто отримали каліцтво на виробництві, – за останні роки майже вдвічі побільшала кількість таких працівників.

Профспілкові активісти насамперед виставляють вимоги з подолання цих негативних явищ перед роботодавцями, яки мають зобов’язання перед найманими працівниками як за законом, так і за колективним договорами. Також громадські інспектори звертаються до інспекції праці. Але, на жаль, у зв’язку із дерегуляцією на даний час кількість перевірок різко скоротилась, крім того, наразі відбувається реорганізація державної інспекції праці шляхом злиття Держгірпромнагляду і Дерінспекції праці, що також негативно впливає на якість проведення ними перевірок. Не зважаючи на те, що сьогодні на підприємствах більш, ніж 6 тис. профспілкових працівників здійснюють перевірки у якості громадських інспекторів, їхніх зусиль недостатньо, тому профспілки вимушені звертатися за допомогою і до органів прокуратури.

- Ми розраховуємо на допомогу у захисті законних прав працівників, тому очікуємо оперативного і належного реагування органів прокуратури на такі факти, - підкреслив Г.Осовий.

Лідер профспілок наголосив, що ФПУ звернулась до Міжнародної організації праці, вважаючи, що заборона інспектування на робочих місцях, вступає у протиріччя з відповідними конвенціями МОП, ратифікованими Україною. Профспілки вимагають звіту українського Уряду з цього питання безпосередньо у МОП.

Голова ФПУ привернув увагу Генпрокурора на те, що останнім часом органи прокуратури активізували подання до судів вимог щодо ухвалення рішень про передачу об’єктів профспілкової власності до держави (ФДМУ).

Мотиви таких дій базуються на тому, що українські профспілки свого часу входили до складу всесоюзної громадської організації – ВЦРПС, а згідно із постановами Верховної Ради від 1992 і 1994 років, встановлено, що майно загальносоюзних громадських організацій до законодавчого визначення власника, вважається державним майном. При цьому, абсолютно не береться до уваги той факт, що українські профспілки (тоді - Українська республіканська Рада профспілок) ще у 1990 році вийшли із складу союзної організації. Тоді ж саме була створена Федерація незалежних профспілок України (ФНПР), яка як правонаступниця Української республіканської Ради профспілок отримала у володіння всі профспілкові об’єкти, розташовані на території України.

Згодом ФНПР була перейменовано у ФПУ. Тому на сьогоднішній день саме Федерація профспілок України сумлінно підтримує життєдіяльність майнових об’єктів, побудованих на внески членів профспілок. Протягом останніх кількох десятиріч усі туристичні і санаторні заклади профспілок безперебійно і легально працюють, сплачують податки державі, а людей забезпечують робочими місцями і надають їм необхідні соціальні послуги. Завдяки цьому протягом усіх років незалежності понад півмільйона трудящих щорічно мають змогу отримати санатрон-курортне лікування, або пройти курс реабілітації після травми.

Суспільна користь від цього очевидна.

А чи отримають користь громадяни від передачі зазначених об’єктів з ведення профспілок? На сьогодні до державної власності фактично передано більше 30 таких об’єктів – на жаль, допоки вони не працюють і не ким не управляються.

Одним з таких показових прикладів Г.Осовий назвав спробу відібрати приміщення Навчально-методичного центру профспілок у Чернігові, а також за допомогою судових рішень змінити власника офісу, в якому розташовується обласна Федерація профспілок Чернігівщини. Вперше за багато років цього сезону не працював дитячий оздоровчий комплекс “Придніпровський” на Черкащині, який за рішенням суду був переданий від профспілкової структури «Укпрофтур» до відання Фонду держмайна.

- Такі дії спрямовані проти профспілок та перешкоджають їх громадській активності, - наголосив Г.Осовий і акцентував, що на його думку, можна зрозуміти, коли пограбування профспілок відбувалося за попередньої влади, яка незаконно намагалась заволодіти профспілковими об’єктами, але чому таке ж саме продовжуються і при нинішній владі? – запитав він.

Голова ФПУ поінформував Генпркурора про те, що Президією ФПУ прийняте звернення до Президента України, підписане усіма Всеукраїнськими профспілками та Територіальними профоб’єднаннями, з метою, щоб у вирішення цієї ситуації втрутився Глава держави.

В.Яремі було передано лист з переліком фактів зазіхання на профспілкове майно. Такі дії, - на переконання профспілок, є несумісними а ні з Конституцією а ні з нормами верховенства права.

Генпрокурор запевнив, що по всіх вказаних фактах буде проведено належний розгляд і додатково поінформовано ФПУ.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ