БОЛГ3

 

В столиці Болгарії, в місті Софія, відбулась регіональна зустріч по підготовці до Міжнародної конференції праці «Формалізація неформальної економіки». Головним організатором виступила Міжнародна конфедерація профспілок (англ. International Trade Union Confederation, ITUC), приймаючою стороною – Конфедерація незалежних профспілок Болгарії. До участі у регіональній зустрічі були запрошені на рівних правах всі міжнародні профспілкові об’єднання Європи.

У рамках зустрічі обговорювались Рекомендації щодо переходу від неформальної до формальної економіки, розроблені Міжнародним бюро праці (МБП) на основі резолюції та згідно з п.6 статті 39 Регламенту 103-ї сесії Конференції (11 червня 2014 року, Женева). МБП запропонувало урядам направити до МБП свої відповіді з урахуванням того, щоб відповіді надійшли не пізніше, ніж через два місяці після закриття 103-ї сесії Конференції. Основною метою зустрічі в Женеві стало чергове доопрацювання Рекомендацій згідно із Регламентом.

Урядам різних країн було рекомендовано в тримісячний термін, проконсультувавшись із найбільшими представницькими організаціями роботодавців та працівників, проінформувати МБП про те, чи бажають вони внести будь-які доповнення або зауваження. З урахуванням висновків обговорення, МБП запропонувало внести зміни до тексту, який було прийнято на 103-й сесії Конференції. Коментарі різних країн знайшли своє відображення в четвертій кінцевій доповіді, яка буде підготовлена МБП для розгляду на сесії Міжнародної конференції праці у 2015 році. Згідно п.6 статті 39 Регламенту Конференції відповіді повинні були надійти до МБП в Женеву якомога раніше, але не пізніше 30 листопада 2014 року.

 

БОЛ1

Урядам також пропонувалося в той же термін проінформувати МБП про те, чи вважають вони текст задовільною основою для другого обговорення цього питання Конференцією на її 104-й сесії в липні 2015 року. На виконання пункту 6 статті 39 Регламенту урядам також пропонувалося вказати, з якими організаціями роботодавців та працівників вони проводили консультації перед тим, як підготувати кінцевий варіант своїх відповідей. Слід зауважити, що такі консультації також повинні проводитися, згідно з пунктами 1 а) статті 5 Конвенції 1976 року про тристоронні консультації (міжнародні трудові норми) (144), країнами, які ратифікували цю конвенцію.

Результати консультацій необхідно було відобразити у відповідях урядів.

Всі відповіді урядів були зібрані та узагальнені у Рекомендаціях, які мають неофіційну назву «brown report» через колір титульного аркушу, які і обговорювались на регіональній зустрічі в Болгарії 16-17 лютого.

 

На даному заході Україну представляли 4 особи: від Федерації професійних спілок України – Світлана Макогонюк (заступник керівника Департаменту виробничої політики та колективно-договірного регулювання), від Конфедерації вільних профспілок – Петро Тулей (заступник голови), а також, від Всеукраїнської профспілки виробничників і підприємців – Наталія Землянська (заступник голови) та Дар’я Лазарєва (project-менеджер).

 

БОЛ

 

67 країн надіслали свої доповнення та коментарі до МБП щодо Рекомендацій. Уряду нашої країни також були надіслані всі необхідні документи. Але, в силу того, що в жовтні 2014 року Україна в черговий раз переживала незаплановані парламентські вибори (26 жовтня 2014 року) відповідь до МБП в Женеву від уряду України так і не надійшла. Зважаючи на те, що з 2012 року показники чисельності зайнятих у секторі неформальної економіки в Україні збільшилися із 22,6 % до 24,8%, а це приблизно 4,6 млн. чоловік, а за неофіційними даними ця цифра досягає 5-7 млн. працездатного населення, працівники Всеукраїнської профспілки виробничників і підприємців домовилися із керівництвом Міжнародної конфедерації профспілок про організацію повторної можливості уряду України прийняти участь у обговореннях та надати свої пропозиції щодо даної тематики.

Зі своєї сторони членська організація ФПУ – ВПВП пообіцяла сприяти проведення даного переговорного процесу в Україні. Також представникам Всеукраїнської профспілки виробничників і підприємців було запропоновано підготувати матеріали (соціальні ролики, статистичний огляд) на тему «Формалізація неформальної економіки в Україні», які в подальшому будуть включені до робочих матеріалів 104-ї сесії Міжнародної конфедерації праці, яка проходитиме у червні 2015 року у Женеві.

Основне завдання, яке стояло перед Регіональною зустріччю у Болгарії було виконано, Рекомендації щодо переходу від неформального до формального сектору економіки були доопрацьовані, а також перекладені таким чином, щоб для різних країн зміст під час перекладу не загубився.

 

БОЛ2

 

Адже тема, яка підіймалася на регіональній зустрічі в Болгарії є, на сьогоднішній день, дуже актуальною та важливою для України. Так як однією з основних проблем соціально-економічного розвитку України є проблема зайнятості населення та штучно занижений розмір мінімальної заробітної плати. Ситуація, що має місце на сучасному ринку праці, характеризується стрімким зростанням чисельності зайнятих у неформальному секторі економіки. В умовах високого рівня безробіття та бідності процвітає неформальна економіка. Постійні працівники виводяться поза штат, або ж працюють вдома. Для них неформальна зайнятість не дає ніяких гарантій щодо захисту їх соціальних прав. Найсерйозніших наслідків зайнятості в неформальній економіці зазнають жінки, молодь, мігранти та літні працівники.

За офіційними даними Державної служби зайнятості України, кількість зайнятих, які працювали у неформальному секторі економіки у І півріччі 2014 року становила 4,6 млн. або 24,8% від загальної кількості зайнятого населення. За оцінками Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, близько 145 млрд. грн. річного фонду оплати праці обертається у «тіні», а щорічні втрати бюджету та соціальних фондів від неформальної зайнятості перевищують 90 млрд. грн.

Основними причинами поширення неформальної зайнятості населення стали: високе податкове навантаження на фонд заробітної плати; низький рівень життя населення, що спричиняє розвиток прихованих видів економічної діяльності; відсутність підходящого місця роботи, а відтак орієнтація частини населення на отримання доходів будь-яким способом; ступінь довіри громадян до держави.

Неформальна зайнятість супроводжується негативними наслідками як для держави, так і для працівника. Так, держава недоодержує значний обсяг податків, частину яких можна було б спрямувати на розвиток соціальної сфери. За наявності в обігу офіційно не облікованих грошових потоків ускладнюється контроль за грошовою масою та її структурою, що підвищує корупційну складову.

Для працівників, зайнятих у неформальному секторі економіки, відсутні реальні соціальні гарантії (пенсійного забезпечення, оплачуваний лікарняний, права на допомогу з тимчасової непрацездатності, на оплачувану відпустку, на допомогу з безробіття, на охорону праці тощо), контроль за умовами праці; така зайнятість не гарантує одержання трудових доходів; робота неформально зайнятих працівників не зараховується до трудового стажу.

Ми живемо в час, коли уряд України веде активну політику «затягування пасків», економіка країни ледве дихає, а страждають від усього цього пересічні громадяни - члени профспілки та їх сім’ї. Тож основна задача профспілок – консолідація та боротьба за спільні цілі, а ціль у нас одна – краще життя для кожного українця, українці заслуговують на гідний рівень життя, а не на виживання.На сьогоднішній день Всеукраїнською профспілкою виробничників і підприємців був здійснений перерахунок мінімальної заробітної плати в Україні, розроблені законодавчі профспілкові пропозиції до Держбюджету – 2015 та були передані до Уряду.

За результатами регіональної зустрічі в Болгарії працівниками Всеукраїнської профспілки виробничників і підприємців був підготовлений детальний звіт та представлений на розгляд керівництву Федерації профспілок України. Найближчим часом також будуть підготовлені інформаційні відео ролики, які розкриватимуть в повній мірі реальну картину неформального сектору економіки України та надіслані до Міжнародної конфедерації профспілок з метою висвітлення критичної ситуації, яка склалась в Україні та представлені широкому загалу європейської громадськості. Подальші дії щодо формалізації неформального сектору економіки та обговорення відбудуться на спільному Форумі, присвяченому вирішенню проблем у сфері виробництва, ініційованому найближчим часом Федерацією профспілок України.

 

Наталія Землянська,

Дар’я Лазарєва,

Всеукраїнська профспілка виробничників і підприємців