Богдан БАБІЙ, голова Ради голів профкомів  ПАТ «Укртрансгаз»

 

20150319 130450

 

–  Розкажіть, будь-ласка, про основні проблеми, що потребують вирішення у Вашій галузі.

 Існує проблема завантаження газотранспортної системи – вона зменшилася у 2014 році у порівнянні з 2013 роком майже удвічі. За таких обставин потрібно або тарифи підвищувати аж за 200 грн. за 1 тис.м3, або скорочувати кількість  працівників, бо не заробляємо ні на заробітну плату, ні на нормальне функціонування системи.

 

–  Яка середня заробітна плата у системі «Укртрансгаз»?

 7632 грн. Це вище, ніж у цілому по Нафтогазу, але за 2014 рік вона зросла лише на 2,5%.

 

–  Скажіть, підвищення ціни на газ – це обєктивна необхідність?

Від цього залежить зарплата. Укргазвидобування продає свій газ на реалізацію лише за 1300 грн./м3, що ледве покриває собівартість.

 

–  Вистачає у нас газу власного видобутку для забезпечення побутових потреб населення?

 Ні, не вистачає. Укргазвидобування за рік постачає 14 млрд.м3 газу, а населення споживає 17 млрд. м3. Також добувають газ комерційні структури, які не хочуть продавати газ для населення, ще є потреби котелень, інших споживачів, які обслуговують державні адміністрації. Всього споживається 27 млрд.м3.

Хочу додати, що ще однією проблемою, про яку не можна сьогодні не сказати, є тарифи на транспортування газу. Тариф по Укртрансгазу – 138 грн. за м3. Цей тариф не покриває затрат, які потрібні для функціонування, реконструкції, розвитку системи.

 

 

 

Олександр СТЕПАНЕНКО, голова профкому БМФ «Укргазпромбуд» (м.Полтава)

 

20150319 130627

 

– Які проблеми турбують ваш трудовий колектив, з яким наболілим питанням Ви приїхали на сьогоднішнє засідання?

– Наша будівельно-монтажна фірма займається будівництвом і ремонтом магістрального газопроводу. Основною проблемою галузі, яку я представляю, є неповне навантаження наших працівників роботою.

 

– Яка середня зарплата і чи є заборгованість по зарплаті на вашому підприємстві?

– Середня зарплата – 6300 - 6500 грн. Заборгованості по виплаті заробітної плати немає.

 

– Які плани у Вашої фірми на 2015 рік?

– Ми намагаємося дивитися у майбутнє з оптимізмом, але реалії вносять свої корективи. Є багато того, що залежить від керівництва держави, його політичних рішень. Ми недержавна організація, але ті показники, які нам доводять, ми виконуємо. Хотілося б виконувати якомога більші обсяги робіт, щоб весь наш трудовий колектив був повністю задіяний. Ми готові працювати ударно, завжди намагаємося так працювати. В квітні будемо відзначати 40-річчя з дня заснування нашої фірми.

 

– Як Ви ставитеся до підвищення цін і тарифів на газ, електроенергію, водопостачання, інші житлово-комунальні послуги?

– Я з розумінням ставлюсь до необхідності підвищення тарифів, але мені не подобається, що все це відбувається без підвищення заробітної плати працівникам. Люди повинні мати за що сплачувати ці тарифи. А штучне заниження тарифів викликає катаклізми в галузі, або в тих сферах, де застосовуються ці тарифи. Бо якщо ми хочемо одержати високу зарплату, маємо розуміти, що вона має бути закладена в цей тариф.

 

– Багато списів зламано навколо проблеми, який газ має використовуватися для внутрішнього споживача, для населення?

 

– Собівартість газу від національного виробника дійсно нижча, але  питання – який газ потрібно застосовувати – вирішуємо не ми.

 

 

 

Тетяна ЛЕВЧЕНКО, голова профкому Гнідинцівського газопереробного заводу (м. Варва, Чернігівська обл.)

 

20150319 130518

 

- Сьогодні ви приїхали на засідання ЦР з якими думками? Які рішення  Вас би влаштували, виходячи із тих проблем, що виникають на місцях?

- Так як ми газовики, то у першу чергу нам хотілося б почути – якою є ціна вартості газу? Її обґрунтування – це дуже турбує людей на місцях, особливо у селищах міського типу, де газом опалюються будинки. А також, як це передбачено умовами галузевої угоди, нам би хотілось, щоб до нашого колективного договору було внесено норму про додаткові виплати за вислугу років. Минулого року у нас по підприємствам галузі відбулось підвищення заробітної плати фактично на 25%. Це одне з позитивних зрушень і на сьогодні середня заробітна плата на нашому підприємстві становить 4.800 грн.

 

- Як споживач, яке ваше ставлення до підвищення ціин на газ? Чи це є  сьогодні об’єктивно необхідним кроком?

- Я вважаю, що ціну на газ потрібно збільшувати, але людям треба пояснити, чому саме така вартість газу, і що на неї впливає. В цьому питанні потрібна прозорість. Людям на місцях хотілося б про це почути і від представників нашої Центральної Ради Профспілки і від представників найвищих органів державної влади.

 

- Відомо, що незважаючи на труднощі сьогодення, на вашому підприємстві дуже добре поставлена культурно-масова робота?

- На сьогодні саме у нас на всю область залишився хор з 41 працівника підприємства. Він був заснований ще 1995 року – це народний аматорський хоровий колектив Гнідинцівського газопереробного заводу «Факел». Наш хоровий колектив раніше побував у Білорусі, в Києві – на співочому полі, неодноразово брав участь у святкуванні Дня Незалежності. Керівника хору ми тримаємо при профкомі – оплачуємо його роботу. Українська пісня – це перлина на сьогоднішній день і вона звучить. І у людей є відчуття, що вони дарують іншим щось прекрасне. Пісня – це завжди і любов і мир і добро.

 

ІАЦ