МОЙС

Актуальні та важливі питання забезпечення соціально-економічного захисту трудівників обговорили учасники  П’ятого пленуму Центральної Ради профспілки працівників хімічної та нафтохімічної галузей  України. Про ситуацію в галузі, ролі та завдання Профспілки в сучасних умовах ми попросили розповісти Голову ЦР Профспілки Василя Мойсюка.

- Останнім часом Центральна Рада профспілки здійснювала свою діяльність у надзвичайно важких умовах, - підкреслив Василь Сільвестрович.  - На сході України - в Донецькій і Луганській областях не припиняються активні бойові дії, зруйновано інфраструктуру, розгромлено підприємства, житлові будинки і гинуть мирні жителі. У Донецькій області  призупинено діяльність обласної організації профспілки у зв’язку з тим, що переважна більшість підприємств хімічної галузі розташована на окупованій бойовиками і російськими найманцями території. Дещо в кращому становищі  Луганська обласна організація, але й вона понесла відчутні людські й матеріальні втрати, пов’язані з вимушеною міграцією населення. На окупованій ворогом території залишаються два підприємства: Стаханівський завод техвуглецю і Луганський хімфармзавод із загальною чисельністю до тисячі працюючих. Проте, незважаючи на вкрай важку політичну ситуацію в країні, різке падіння валового продукту і зупинку виробництва, на багатьох підприємствах хімічної галузі колективи продовжують працювати і наша профспілка їх повністю підтримує та надає їм організаційну і правову допомогу.

- А які головні пріоритети для Профспілки в таких складних умовах?

-  Головними пріоритетами була робота щодо недопущення зупинки підприємств, зниження рівня доходів працівників, скорочення зайнятості, забезпечення зростання заробітної плати. Разом з тим, ріст цін та дефіцит природного газу, введення Кабінетом Міністрів України обмеження на обсяги промислового споживання цього енергоресурсу спричинило подальше скорочення обсягів виробництва мінеральних добрив. Враховуючи ситуацію, Центральна Рада профспілки оперативно реагувала на стан хімічного виробництва, який набув критичного характеру.  Ми спільно з Союзом хіміків  безліч разів направляли звернення до Прем'єр-міністра України щодо загрози припинення діяльності підприємств з виробництва мінеральних добрив та зростання соціальної напруги в регіонах, де ці підприємства розташовані. Варто відзначити, що реакція Уряду була позитивною. В результаті підприємства із виробництва азотних добрив збережено.    Разом з тим, загрози з цих питань виникають постійно, тому ми продовжуємо працювати в цьому напрямку.

Керівництво Центральної Ради  докладає чимало зусиль щодо створення сприятливих умов для відновлення роботи вітчизняних нафтопереробних підприємств, потужності яких спроможні переробляти  до 35 млн. тонн нафти на рік. Однак, сьогодні внутрішній ринок нафтопродуктів насичується за рахунок імпорту, частка якого давно перевищила допустиму межу і сягає - 80 і більше відсотків.  У цей скрутний для країни час не використовувати навіть ті потужності, які ще залишились у робочому стані, неприпустимо. З огляду на те, що вирішення питання віднесено до компетенції Уряду, ми звернулись до Прем'єр-міністра України з проханням створити комісію за участю відповідних державних органів, власників і керівників НПЗ, науковців, представників галузевої профспілки для розробки державної Стратегії розвитку галузі. Завдання не з простих, але іншого вибору немає.

- Які досягнення Профспілки Ви хотіли би підкреслити?

- Навіть за умови економічної кризи, падіння виробництва нам спільно з керівниками підприємств, роботодавцями вдалося за 2014 рік в порівнянні з 2013 роком не тільки зберегти середню заробітну плату найманих працівників, а й збільшити її у всіх галузях промисловості. Так,  у хімічній та нафтохімічній промисловості вона становить - 3971 грн, у нафтопереробній  -  4916 грн., у фармацевтичній   - 6219 грн., що у 3,3-5,0 разів перевищує розміри державних соціальних стандартів. Наведені приклади соціально-економічної діяльності свідчать про наше бажання змінити ситуацію, подолати негативні явища і проблеми у виробництві.

- Час вимагає нових підходів до профспілкової діяльності. Що, на Вашу думку, повинно бути притаманним справжнім профспілковим активістам, кращим профспілковим організаціям?

- Головним фактором, який визначає результативність і ефективність діяльності профспілкових організацій, є професіоналізм і компетентність профспілкових працівників та активістів. З цією метою профспілкові організації  постійну проводять  роботу, спрямовану на підготовку та підвищення кваліфікації профспілкових працівників.   У 2013/2014 навчальному році профспілковими організаціями проведено 77 семінарів, в яких взяли участь до 2000 профспілкових працівників.  Обласними і первинними організаціями за 2014 рік підготовлено 40 інформаційних і методичних матеріалів. Проведено 25 круглих столів з різною тематикою за участю до 500 осіб. Разом с цим ми маємо визнати, що в багатьох профспілкових організаціях недостатньо проводиться робота з підготовки резерву кадрів.

- Зараз ми бачимо погіршення умов праці та життя більшисті наших громадян, членів профспілок. Що у зв’язку з цим робить Профспілка, які завдання перед собою ставить?

- Жорсткий наступ на права працівників, порушення прав профспілок спонукали їх  вдатися до протестних дій. Під егідою ФПУ у жовтні минулого року проведено Всеукраїнський форум профспілок та Всеукраїнську попереджувальну акцію з ходою та пікетуванням Будинку Уряду та врученням вимог профспілок. 23 грудня у Києві відбулася Всеукраїнська акція протесту профспілок, в якій активну участь брали представники від нашої профспілки, і за вимогами якої було підписано доручення Прем’єр-міністра України. Проте, мусимо визнати, що акції протесту профспілок не стали перепоною для прийняття бюджету на 2015 рік, спрямованого на вирішення фінансових проблем країни за рахунок її пересічних громадян. В подальшому, у цих складних умовах, наші дії мають бути направлені на ведення ефективного діалогу з владними структурами щодо вирішення, як правових, так і соціально-економічних питань у цих складних умовах.  На засіданні Президії ЦР профспілки у листопаді 2014 року ми підтримали проект Стратегії модернізації ФПУ, її членських організацій, метою якого є підвищення ефективності та результативності діяльності профспілок, зміцнення профспілкового руху, посилення його ролі і місця у громадянському суспільстві. Основні положення цього проекту ми включимо при підготовці Основних напрямів дій профспілки на наступний виборний період.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ