КН1

 

Небезпечна тенденція зростання заборгованості із заробітної плати може продовжуватися тривалий час, захоплювати великі маси працюючих, що буде приводити до незадоволення людей. Тому вирішувати цю проблему через два-три місяця буде набагато складніше ніж зараз. Про це заявив Перший заступник Голови СПО обєднань профспілок, заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк під час фахового обговорення в рамках підготовки до круглого столу на тему «Шляхи розв’язання проблем щодо погашення заборгованості з виплати заробітної плати».

 

Як наголосив Сергій Кондрюк, у цих умовах роль профспілок – від первинки до Федерації профспілок України – зростає, тому профспілковому активу треба додати активності у забезпеченні вирішення наболілої проблеми. Зокрема, беручи приклад з шахтарів, які «не тільки, як кажуть, тримають руку на пульсі, але і тримають ситуацію відносно керованою».

 

«Характерно, що мова вже йде навіть не про суми заборгованості, мова йде про дуже погану тенденцію, - зазначив заступник Голови ФПУ. – Коли всі представники всієї владної вертикалі, приватні підприємці бачили, що гайка відповідальності за заборгованість була закручена міцно, все більшого суспільного резонансу набуває невиконання обов’язків перед працівником, то нарощування заборгованості не відбувалось, або була тенденція к її мінімізації. За цей час, я би сказав, гайку зірвало, але не тому, що її затягували, а від того, що її відпустили. Тепер ми маємо просто масштабне зростання і найбільш прикро, що воно відбувається серед державних підприємств. А ще гірше – що воно має місце серед економічно активних підприємств».

 

КН

 

Що у зв’язку з цим було зроблено Федерацією профспілок України?

 

Як зазначив Сергій Кондрюк, перш за все, були підготовані та надіслані на адресу керівництва держави, Міністерства соціальної політики листи. Але реагування на ці листи було, за його словами, «як і на решту наших звернень». Було також розіслано всім парламентським фракціям профспілкові пропозиції стосовно пакету дій по захисту працівників від заборгованості. Ми запропонували забезпечити державні гарантії з виплати заборгованості по зарплатам, а також економічну компенсацію працівнику, яка має бути не менш ніж кредит, якій він мав би взяти в банку з урахуванням процентів. На жаль, підкреслив заступник Голови ФПУ, тиждень тому ФПУ отримала відповідь від заступника міністра соціальної політики, а потім і на переговорах по Генеральної угоді почули категоричну відмову від попередніх домовленостей.

Сергій Кондрюк також проінформував, що ФПУ у цьому випадку вимушена шукати аналогії, зокрема, такі, як сплата роботодавців за кожний день затримки єдиного соціального внеску, податків державі, кредитів, які підприємство бере в банках та інше.

Заступник Голови ФПУ додав, що зараз фахівці ФПУ працюють над пошуком нових шляхів забезпечення соціально-економічних прав та інтересів працівників, зокрема у вирішенні проблеми заборгованості із зарплатою.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ