ДРАПЯ

 

 

Не зважаючи на дуже складні соціально-економічні умови в Україні, профспілковий рух розвивається та набирає оберти. На цьому під час засідання Президії Федерації профспілок наголосив заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий. Він проінформував, що Федерація профспілок України, її членські організації є невід'ємною частиною громадянського суспільства. До складу ФПУ входять 70 членських організацій, із них: 43 всеукраїнські профспілки, загальною чисельністю за станом на 1 січня 2015 року 6,4 млн. осіб, та 27 профоб'єднань. У профоб'єднаннях діють 474 районні та міські координаційні ради. Серед членів профспілок молодь складає 2,362 тис. осіб, або 36,8%, жінки становлять 3,683 тис. осіб, або 56,9 %.

 

В той же час у зв’язку з відомими подіями в Криму та на Сході України чисельність ФПУ зменшилась на 1,067 тис, або на 16,6 %. До причин скорочення профспілкового членства слід віднести анексію АР Крим, антитерористичну операцію та окупацію окремих районів Донецької і Луганської областей, загальний спад виробництва, процеси приватизації, перехід працюючих у сферу малого та середнього бізнесу тощо. Крім того, існує низка внутрішніх проблем, яка також негативно впливає на профспілкове членство.

 

Враховуючи все це, Президія Федерації професійних спілок України постановила:

 

1. Затвердити Статистичні звіти всеукраїнських профспілок та
профоб'єднань за 2014 рік.

 

2. Узяти до відома Інформаційно-аналітичну довідку щодо стану
профспілкового руху (за статистичними даними членських організацій ФПУ).

 

3. Департаменту розвитку профспілкового руху:

 

-  розробити План заходів щодо організаційного зміцнення та
представлення інтересів профспілок у громадянському суспільстві' з
врахуванням євроінтеграційних процесів та внести на розгляд Ради ФПУ;

 

- спільно з Академією праці, соціальних відносин і туризму провести соціологічне дослідження «Профспілковий рух: сучасний стан, участь у соціальному діалозі, основні форми діяльності» та підготувати даний матеріал до З'їзду ФПУ.

 

 

 

Інформаційно –аналітичний центр ФПУ