ПЛА1

 

Для представництва в Платформі громадянського суспільства Україна – ЄС і права участі у виборчому процесі організація має відповідати певним критеріям. Про це заявив Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий на установчої зустрічі ПГС, що відбулась 16 квітня в Києві.

 

Профспілковий лідер назвав ці критерії. Це, перш за все, те, щоб була реальна організація. По-друге, щоб вона мала певну розгалуженість, репрезентативність, чисельність та обов’язково брала участь в колективних переговорах. Григорій Осовий підкреслив: однією з важливих функцій профспілок є саме представництво і захист законних прав та інтересів працівників. Участь в колективних діях на захист цих прав та інтересів – це визнана світовою профспілковою спільнотою діяльність професійних спілок.

ПЛА

 

 

Григорій Осовий оцінив як позитив той факт, що в робочих групах Платформи є паритетність представництва груп інтересів і те, що є намагання зберегти формулу створення тематичних груп для того, щоб було не тільки це представництво, але і здійснювалась реальна робота. Що стосується статусу керівників тематичних груп і тих, хто їх буде представляти, Голова ФПУ зазначив: визначено, що не менш ніж по одному представнику в кожної з 6 груп будуть представники груп інтересів, у тому числі профспілок, роботодавців. Це дуже важливо, бо саме вирішення соціальних проблем, захист соціально-економічних прав та інтересів працівників є головним пріоритетом для профспілок.

 

Говорячи про співпрацю і консультації Платформи з українськими органами влади та Представництвом ЄС в рамках впровадження Угоди про асоціацію,  Григорій Осовий наголосив на актуальності цього процесу. «Вкрай важливо, по-перше, щоб ми бачили, що вони роблять, а, по-друге, щоб вони чули, що ми пропонуємо і це проходило б у форматі взаємного обміну інформацією і пропозиціями, - сказав він. – Тому ми маємо розробити такий дієвий інструмент, що сприяв би втіленню цього процесу. На жаль, низка документів, що готуються в рамках імплементації Угоди, супроводжується приписом «Не потребує узгодження з громадськістю». Але це нонсенс. Профспілки і роботодавці мають доступ до цих документів і можуть сказати своє слово, але інші учасники переговорів залишаються поза процесом. І це неправильно».

 

Керівник ФПУ також торкнувся теми фінансування діяльності Платформи. Він зазначив, що Уряд та парламент фінансуються за рахунок податків громадян. Чому не може таким чином фінансуватися і Платформа громадянського суспільства Україна – ЄС? Адже у світової практиці багато прикладів фінансування громадських організацій за рахунок саме податків громадян, підкреслив він.

 

ПЛАТФ

 

Установча зустріч проходитиме два дні – 16-17 квітня.  За цей час учасники заходу проведуть дискусії щодо принципів діяльності та Регламенту, плану дій, методів та продуктів ПГС Україна – ЄС, обговорять питання імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, розвиток відповідних інституційних механізмів та форм для залучення громадянського суспільства. 

До Платформи входитимуть 15 представників від України і ЄС. За словами заступника голови департаменту європейської інтеграції Міністерства закордонних справ Володимира Бачинського, створення платформи - останній орган двосторонніх інститутів асоціації Україна-ЄС.

«Створенням платформи ми фактично завершуємо створення двосторонніх органів асоціації Україна-ЄС, поряд з Радою асоціації, комітетом асоціації та парламентським комітетом асоціації», - сказав він.

 

Інформаційно – аналітичний центр ФПУ