ГОЛОСА1

 

В Україні вже багато років відсутня чесна діагностика стосовно реального обсягу заборгованості заробітної плати. На цьому наголосив Перший заступник Голови об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк під час прес-конференції на тему «Невиплата зарплат: як боротися за свої права», яка відбулась 30 квітня в інформаційному агентстві «ГолосUA».

У заході також взяли участь провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ Лідія Ткаченко і керівник Центру «Третій сектор» Андрій Золотарьов.

Говорячи про заборгованість по заробітної платі, Сергій Кондрюк зазначив, що, за різними оцінками, рівень тіньової економіки в Україні має обсяг від 35 до 80 відсотків. За його даними , понад 70% українців повністю або частково отримують зарплату в конвертах.

Сергій Кондрюк назвав ще один вид заборгованості – це не нарахована заробітна плата. Адже сьогодні штучно занижений прожитковий мінімум вдвічі нижчі фактичного, який визначається за методологією, передбаченою відповідними законами і друкується на сайті Мінсоцполітики. За його словами, не нарахована таким чином зарплата перевищує 100 млрд. гривень.

При цьому, зазначив представник профспілок, працівників, якім заборгували зарплату, чомусь починають чути тільки коли вони виходять на акції протесту і перекривають вулиці. «Хочу акцентувати на тому, що сьогодні ця антиконституційна інфекція заборгованості по зарплаті набуває в Україні епідеміологічного характеру, - підкреслив він. – Бо сумарна кількість осіб, яким заборгували по виплатам заробітної плати проти минулого року зросла майже в десять разів. Це дуже страшна цифра, на яку ми не можемо не звертати увагу».

Сергій Кондрюк також наголосив, що заборгована зарплата – це смертний гріх, тому що людину не можна позбавляти засобів існування, їм чесно зароблених. Якщо недобросовісний роботодавець краде зароблені працівником гроші, тобто посягає на їх приватну власність, він дає привід працівникам посягати на приватну власність роботодавця. Всі ці процеси можуть привести в кращому варіанті до пошуку працівниками роботи за кордоном, в гіршому – до страйків та соціальних бунтів».

Заступник Голови ФПУ упевнений, що Уряд, парламент, політичні сили повинні нарешті урозуміти, що вирішувати соціальні проблеми треба негайно. Але Уряд і роботодавці не прислухаються до пропозицій профспілок, ігнорують їх ініціатив, тому профспілки вимушені були вступити з ними в колективний трудовий спір.

Повний запис прес-конференції в інформаційному агенції «ГолосUA» за участю Першого заступника Голови СПО обєднань профспілок, заступника Голови ФПУ Сергія Кондрюка можна переглянути тут:

https://www.youtube.com/watch?v=a8K5EPQsBf4&list=UUVzX2Wmfj4DefFZE3S2t9SA

 

Інформаційно – аналітичний центр ФПУ