IMG 8081

 

Десятки танцювальних колективів і повний зал одного з найбільших культурних центрів Києва – в Міжнародному центрі культури та мистецтв Федерації профспілок України, Жовтневому палаці, пройшов благодійний концерт «З Україною в серці».

 

Гуманітарна допомога, збір коштів, реабілітація поранених, соціальна адаптація й психологічна підтримка – сьогодні, аби допомогти військовим з зони АТО, в Федерації профспілок України створюють спеціальні центри. Зокрема, вже почав роботу Єдиний соціально-реабілітаційний центр «Здорова нація».

«Ми відчуваємо обов’язок перед захисниками Батьківщини віддячити їм, допомогти відновити здоров’я після військових дій. На концерті «З Україною в серці» були присутні бійці, що зараз проходять реабілітацію. Для нас було честю приймати таких гостей», – наголосив заступник Голови ФПУ Володимир Саєнко.

Тож свій вклад у підтримку українських героїв зробив і осередок українських традицій і творчості, Жовтневий палац культури профспілок, який вкотре зібрав у своїх стінах талановиту молодь зі всієї країни. Цього разу аби не лише виказати вдячність українським військовим, але й довести – попри складні обставини, Жовтневий продовжує жити.

«Після всіх революційних бур, що були в Україні, сьогодні йде відродження палацу культури, який носить горде ім’я профспілкового. Хтось називає його Жовтневим палацом, ми називаємо його Міжнародним центром культури та мистецтв Федерації профспілок. За останні півтора роки центр пережив важкі часи – палац прийняв революціонерів з Майдану, тут був шпиталь, кухня… Здавалося, що відродження Жовтневого займе дуже багато часу. Але сьогодні ми побачили справжнє торжество культури», – говорить голова профспілки працівників культури України Людмила Перелигіна.

 

IMG 9154

 

Хореографічна композиція «Квітка-душа» у виконанні наймолодших учасників зразкового театру народного танцю «Слов’яни» з Чернігова, «Гопак» від луганського колективу «Барвінок», Лемківський танець «Лютянські приказки» народного художнього колективу «Вітамінчики», грузинський танець «Давлурі» від ансамблю народного танцю грузинського культурно-освітнього центру «Іберія» та багато інших композицій учасники концерту подарували глядацькому залу, аби виступити за єднання України.

«У зв’язку з подіями на Донбасі наш ансамбль був змушений переїхати до Києва. Але духом ми не впали, продовжуємо працювати, виступаємо тепер на столичних сценах – показуємо, що ми ще живі, існуємо й продовжуємо дарувати людям радість нашою творчістю. Як би там не розділялись країни, яка б не була політична ситуація, культура продовжує об’єднувати людей», – вважає Олексій, соліст народного ансамблю «Барвінок», місто Луганськ.

Серцем концерту вже традиційно стали господарі сцени Міжнародного центру культури і мистецтв профспілок України – народний ансамбль танцю «Горлиця». 45 учасників колективу разом із Жовтневим пережили складний період, однак оптимізму не втратили – під наглядом свого художнього керівника Володимира Білошкурського «Горлиця» щодня продовжує вдосконалюватись.

Сьогодні Жовтневий палац культури ФПУ – це дім для кількох сотень учасників творчих колективів: художників, співаків, танцівників тощо. Заняття в палаці проходять безкоштовно, а його вихованців знають по всьому світу. Історія палацу нерозривно пов’язана з боротьбою за свободу, у його стінах назавжди залишать відголоски Революції гідності. Тож, наголошують співробітники центру, концерти на підтримку України та її героїв ще неодноразово зберуть у ньому повні зали.

Ми віримо в те, що Міжнародний центр культури і мистецтв відродиться як самобутній народний осередок культури, що слугує людям, розвитку дитячих талантів, а не інтересам можновладців, які неодноразово зазіхали на профспілкове майно.

 

IMG 7985

 

Тетяна Малашенко,

фото надано медіа центром Палацу