Изображение 473

 

Перед журналістами виступили: Григорій Осовий - Голова Федерації профспілок України;  Сергій Кондрюк – заступник Голови ФПУ, керівник антикризового профспілкового штабу; Михайло Волинець - голова Конфедерації вільних профспілок України; Анатолій Кубраченко - голова Профспілки працівників машприладбудування; Тетяна Нікітіна - голова Профспілки працівників держустанов;  Анатолій Оніщук - голова всеукраїнського профспілкового об’єднання «Єдність».

 

Григорій Осовий поінформував про робочу зустріч та результати переговорів представників профспілок з керівниками депутатських фракцій та Головою Верховної Ради України Володимиром Гройсманом, яка відбулась сьогодні після пікетування профспілками ВР.

Він акцентував на тому, що профспілки, як захисники трудових прав та інтересів найманих працівників, тривалий час намагаються достукатись до Уряду, Президента України і Верховної Ради, однак, Урядом не зроблено жодного кроку для індексації пенсій і зарплат, тому саме парламент, як обрана народом представницька влада, має відреагувати на вимоги профспілок.

Профспілки наполягають на зниженні тарифів на газ для населення, на проведенні індексації пенсій і зарплат з урахуванням рівня інфляції.

 

Изображение 477

 

- Ми намагаємося до кінця вичерпати усі доступні дипломатичні засоби, щоб влада зрозуміла, що вона має повернутися лицем до людей, - резюмував профспілковий лідер.

 

Сергій Кондрюк детально зупинився на підставах, через які профспілки вимушені виходити на пікети. Він наголосив, що за економічними умовами, які склалися сьогодні на Україні, легально працювати немає сенсу, тому зарплата є дуже низькою, а до того вона місяцями не виплачується. Ще однією кричущою проблемою є скорочення робочих місць: мільйони наших співвітчизників стратили можливість заробляти. За таких умов людям лишається віднаходити можливість виїзду на заробітки за кордон. Прикро, що до таких кроків вимушені вдаватися молоді люди.

На незадовільному рівні знаходиться рівень соціального діалогу, як наслідок цього – не укладено Генеральну угоду на новий строк, не знайдено механізму врегулювання колективного трудового спору, до якого вступили профспілки з Урядом і роботодавцями.

- Ми поставили Уряду ультиматум: покінчити з політикою дешевої робочої сили. Для цього ми пропонуємо сісти за стіл переговорів, якщо ні – тоді засіб, який передбачений законом, – це страйк. Уряд має знати, що терпець у людей увірвався.

 

Изображение 492

 

Михайло Волинець розповів про сьогоднішнє пікетування ВР та повідомив, що за результатами зустрічі з парламентарями було запропоновано створити робочу групу для вивчення вимог профспілок.

– Наші вимоги потрібно врегулювати законодавчо, – наголосив він, - якщо цього не відбудеться, питання відтермінуються аж до осені і зими, втім, ці гостро соціальні питання потребують негайного вирішення. Ми бачимо, що для цього лише зусиль влади не достатньо, тому ми закликаємо усіх небайдужих приєднатися до профспілок і зокрема до наших публічних акцій.

 

Анатолій Оніщук наголосив на тому, що профспілки хочуть бути почутими. Ми хочемо жити по-людські. Ми хочемо кращого життя для наших дітей і батьків. Ми хочемо, щоб Україна стала країною можливостей і такі умови для громадян має створити влада.

 

Тетяна Нікітіна впевнена, що існуючі соціально-економічні проблеми у державі не можуть вирішуватись лише за рахунок людини праці. Наразі немає діалогу влади з профспілками і суспільством, - констатувала вона, - профспілки готові до такого діалогу.

 

Изображение 482

 

Анатолій Кубраченко від імені працівників виробничої сфери висловив здивування, що нинішня влада обрала шлях наповнення бюджету за рахунок закордонних запозичень. При цьому зупиняються цілі галузі.

- На жаль, позитивно ставитись до цього ми не можемо. Нам потрібно налагоджувати власне виробництво та освоювати новітні технології. Ми маємо створити процвітаюче життя для наших громадян.

 

Журналісти отримали відповіді на запитання щодо нового Трудового кодексу України, дієвості колективних договорів та ін.

 

Прес-центр