ДАТ

 

Федерація профспілок України високо цінує наміри профспілок Данії розвивати співробітництво з українськими колегами. Про це заявив Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий під час зустрічі з делегацією Об’єднаної федерації профспілок Данії 3F:, що відбулась 4 травня у Києві.

У зустрічі взяли участь: з данської сторони - голова об’єднання профспілок міста Оденсе Мадс Лунд, голова об’єднання профспілок регіону Центральна Ютландія Торкільд Хансен, представник Фонду страхування від безробіття Данії Ян Крістіан Хансен, юрист Федерації Ельзе Престегаард; з української – керівник Правової та технічної інспекції праці профспілок Юрій Андріївський, керівник прес-центру ФПУ Юрій Работа, заступник керівника Департаменту захисту соціально-економічних прав ФПУ Світлана Макогонюк, головний спеціаліст Департаменту міжнародних зв’язків ФПУ В’ячеслав Майборода, працівники структурних підрозділів Федерації профспілок України.

 

ДАТ7

«Українсько-данський проект, який ми започаткували рік тому, зараз успішно продовжується і набирає нових обертів, - зазначив на початку зустрічі Григорій Осовий. – Хочу ще раз висловити слова щирої подяки вашої Федерації за цей проект та за наше плідне співробітництво. Учасники, слухачі цього проекту не тільки беруть активну участь в навчальному процесі, але також інформують про свої здобутки на сторінках газети «Профспілкові вісті».

При цих словах Голова ФПУ продемонстрував данським гостям свіжий номер «ПВ» з матеріалом, що написано одним з учасників українсько - данського проекту «Посилення внеску профспілок у забезпечення гідної праці, захисту прав працівників та демократизації в Україні».

«Всі задоволені роботою викладача, - підкреслив Григорій Осовий. – А Федерація профспілок України зі свого боку робить все можливе для розвитку та забезпечення всім необхідним цього проекту».

 

ДАТ2

 

Профспілковий лідер проінформував членів данської делегації про останні події, які відбувалися у житті та діяльності ФПУ, її членських організацій. Зокрема йшлося про хід, підсумки та рішення VII з’їзду ФПУ. Це була значна подія не тільки для Федерації профспілок України та її членських організацій, але і для всього профспілкового руху в країні. Профспілковому форуму передувала низка важливих виборів у членських організаціях Федерації – на галузевому та регіональному рівнях.

Григорій Осовий також проінформував гостей про стан та розвиток соціального діалогу в Україні, про Трудовий спір (конфлікт), у який СПО об’єднань профспілок вступив з Урядом та роботодавцями. Він заявив, що профспілки дуже сподіваються на те, що новий Уряд, на відміну від попереднього, все ж зможе оцінити важливість і необхідність соціального діалогу з профспілками і роботодавцями.

 

ДАТ1

 

Значну увагу ФПУ приділяє розвитку та укріпленню профспілкового руху, профспілкових організацій. Зокрема, наголосив Голова ФПУ, нещодавно під час робочої поїздки в Донецьку і Луганську області він брав участь в конференціях по відродженню обласних об’єднань профспілок на територіях регіону, що контролює українська влада.

Гості зі свого боку цікавились про ситуацію на Сході України, зокрема в зоні АТО, про стан економіки, соціального розвитку та розвитку профспілкового руху.

Вони також запитували Григорія Осового та інших представників Федерації про стан і форми соціального страхування працівників. Почувши про проблеми у цих питаннях щодо захисту законних прав та інтересів людини праці, проінформували про досвід вирішення проблем соціального страхування в Данії.

Було також обговорено низку питань щодо вирішення проблем зайнятості та безробіття, прожиткового мінімуму, пенсій, зарплат, використання організаційних та інформаційних ресурсів в профспілкової діяльності.

 

ДАТ3

 

Але головним під час зустрічі, безумовно, залишалось питання спільного проекту. Нагадаємо, що спільний проект між Федерацією профспілок України і Об’єднаною Федерацією профспілок Данії 3F «Посилення внеску профспілок у забезпечення гідної праці, захисту прав працівників та демократизації в Україні» стартував рік тому – у квітні 2015 року. Його реалізація передбачає розвиток і зміцнення профспілок в Україні, їх модернізацію та підвищення професіоналізму профспілкових працівників та профспілкового активу задля досягнення гідних умов праці та покращення життя людей праці в цілому.

Як зазначалось під час бесіди, зміни, що відбуваються за останні роки в Україні, повинні кардинально змінити місце, роль і завдання профспілок, їх стратегію і тактику дій, форми й методи роботи, кадрову політику. Сьогодні вже недостатньо декларувати бажання щось змінювати. Потрібно щоденно, щомісячно проводити нелегку роботу з модернізації профспілкової стратегії і втілювати її в життя. Для цього потрібні активні, цілеспрямовані лідери. Але не менш важливим є їхній професіоналізм. І саме підготовка справжнього сучасного професіонала, представника профспілки, є першим кроком до розбудови якісно нового профспілкового руху. Для підготовки такого фахівця повинна змінитись і система профспілкового навчання.

 

ДАТ5

 

Підкреслювалось, що загальна мета проекту - сприяти приведенню України до європейських стандартів у галузі прав людини, боротьби з корупцією, відносин між громадянами і державою та демократизації в цілому. Якщо говорити про конкретну мету стосовно профспілок, то вона виглядає таким чином: члени профспілок зможуть вносити вклад в громадянське суспільство та тристоронню співпрацю на рівні міста, району та області відповідно до децентралізації управління.

Які ж передбачаються результати реалізації проекту? Буде створено Інститут профспілкового розвитку . В усіх областях буде створено групу експертів, які зможуть надавати консультації та базове навчання з проблем ринку праці. Група профспілкових лідерів та активістів на рівні підприємств у всіх районах буде брати участь у соціальному діалозі і в навчанні членів з трудових прав та демократії. Велика частина українського населення матиме доступ до інформації про ринок праці та права трудящих. Федерація профспілок України схвалить сучасні стратегії стосовно основних функцій профспілок.

 

ДАТ6

 

Передбачається також, що проект буде децентралізованим і буде впроваджуватися по всій Україні. Він буде спрямованим на членів профспілок на первинному рівні профспілкової структури. Він, крім цього, буде сприяти зміцненню потенціалу представників галузевих організацій на районному рівні. Тут обучають психології, комунікації, тристоронній системі, стандартам у сфері прав людини (з акцентом на трудові права і конвенції МОП), веденню переговорів, вирішенню конфліктів і т.д. Вони будуть координуватися новою національною структурою Федерації профспілок України - Інститутом профспілкового розвитку. Інститут буде адаптувати стратегії розвитку профспілок і запрошувати на конференції та семінари з розвитку сильного громадянського суспільства в Україні.

 

ДАН8

 

«Наша організація з глибокою повагою ставиться до досягнень і результатів вашої роботи зі зміцнення прав та поліпшення умов життя трудящих України. - підкреслив Мадс Лунд - Із самого початку нашої співпраці у квітні минулого року ми дізналися багато нового про ситуацію в Україні. Досвід та здобутки цієї співпраці зміцнили позиції нашої організації та її членів у Данії й у цілому світі».

 

Прес-центр ФПУ