Obama-

 

Ми повинні працювати разом, щоб вигодами від глобальної інтеграції широко користувалися, а диспропорції - економічні, політичні та культурні, які викликає така інтеграція, адекватно вирішувалися. Це не місце для розробки детального політичного плану, але дозвольте мені в загальних рисах описати ті сфери, де, на мою думку, ми повинні краще працювати разом.

Мир маємо зробити так, і з цього все починається, щоб глобальна економіка працювала краще для всіх людей, а не тільки для тих, хто знаходиться на самому верху. В той час як відкриті ринки, капіталізм підвищили рівень життя в усьому світі, глобалізація в поєднанні зі швидким прогресом і розвитком технологій ослабила позиції працівників і їх можливості отримувати гідну заробітну платню. У країнах з розвиненою економікою, таких як моя країна, силу профспілок підірвано, і багато робочих місць у промисловості зникло. Нерідко ті, хто отримує найбільше вигод від глобалізації, використовують свою політичну владу, щоб ще більше підірвати становище працівників.

У країнах, що розвиваються, на організації працівників нерідко чиниться тиск, а збільшення чисельності середнього класу стримується корупцією і недофінансуванням. Меркантилістська політика, яку проводять уряди країн з екпортоорієнтованими моделями, загрожує підірвати консенсус, що лежить в основі глобальної торгівлі. Між іншим, глобальний капітал занадто часто непідзвітний - майже 8 трильйонів доларів США приховані в податкових гаванях, а тіньова банківська система зростає поза досяжністю ефективного нагляду.

Світ, в якому один відсоток людства контролює стільки ж багатства, як і решта 99 відсотків, ніколи не буде стабільним. Я розумію, що розрив між багатими і бідними не є новим явищем, але так само, як дитина з нетрів бачить поруч хмарочос, так і сучасні технології дозволяють будь-якій людині зі смартфоном побачити, як живуть найбільш привілейовані з-поміж нас і відчути контраст між ними та їх власним життям. Очікування зростають швидшими темпами, ніж уряди можуть їх задовольнити, і відчуття несправедливості, що постійно посилюється, підриває віру людей у систему.

Так як же нам виправити ці дисбаланси? Ми не можемо повернути назад інтеграцію, заховати технології в шухляду. Не можемо ми й розраховувати на невдалі моделі минулого. Якщо ми вдамося до торгівельних воєн, субсидій, що спотворюють ринок, політики покращення свого становища за рахунок розорення сусідів, надмірного покладання на природні ресурси, а не на інновації – це зробить нас колективно біднішими і може привести до конфліктів. Різкий контраст між, скажімо, досягненнями Республіки Корея і розрухою в Північній Кореї свідчить, що централізований, плановий контроль над економікою є тупиковим шляхом.

Я вірю, що є інший шлях - той, що сприяє зростанню та інноваціям, і відкриває найпростішу дорогу до розкриття індивідуальних можливостей і національного успіху. Він не вимагає поступок бездушному капіталізму, який приносить користь лише купці індивідуумів, а, навпаки, визнає, що економіка є більш успішною, коли долається розрив між багатими і бідними, а зростання має широку основу. А це означає дотримання прав працівників, можливість для них об’єднуватися в незалежні профспілки і заробляти зарплату не нижче прожиткового мінімуму. Це означає інвестування в людей - їх навички, освіту, здатність узяти ідею і втілити її у бізнесі. Це означає посилення систем соціального захисту, які захищають людей від труднощів і дозволяють їм більше ризикувати - шукати нову роботу або почати новий бізнес.

Це та політика, яку я проводив тут, у Сполучених Штатах, яка принесла конкретні результати. Американські компанії створили зараз 15 мільйонів нових робочих місць. Після спаду, один відсоток найбагатших американців контролював понад 90 відсотків зростання доходів. Але сьогодні ця величина скоротилася наполовину. У минулому році, темпи скорочення бідності в США були найшвидшими за 50 років. І при подальшому інвестуванні в інфраструктуру, освіту дітей молодшого віку і фундаментальні дослідження, я впевнений, що такий прогрес буде продовжуватися.

 

Підготовлено Департаментом міжнародних зв'язків ФПУ