DSC05654

У рамках реалізації дансько-українського проекту відбувається візит членів Керівного комітету до 3F з метою обміну досвідом та розширення можливостей. У складі делегації члени Керівного комітету - Григорій Осовий, Голова ФПУ, Віталій Дубіль, голова Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок та команда з реалізації проекту – Валентина Шевченко, Володимир Майданюк та Катерина Гайдук.

Візит розпочався у головному офісі 3F в Копенгагені, де делегація зустрілася з представниками Міжнародного департаменту 3F. Його керівник Бьярне Ларсен та Йонас Девантьєр схвально оцінили проміжні результати реалізації проекту та окреслили плани на подальшу співпрацю. Учасники делегації ознайомилися із структурою данської профспілки 3F та історією її становлення й розвитку, а також основними досягненнями у захисті членів профспілок. Еспер Нільсен презентував ситуацію на ринку праці в Данії. Він також розповів про особливості соціального діалогу між данськими профспілками та роботодавцями. В Данії відсутній трудовий кодекс і всі правовідносини у трудовій сфері регулюються колективними угодами та договорами між Конфедераціями профспілок та роботодавців. Учасники зустрічі обговорили труднощі з якими зараз стикається 3F, зокрема так званим соціальним демпінгом. 3F надають підтримку мігрантам за умови дотримання ними встановлених у Данії трудових принципів. Головне, щоб вони не «обвалювали» ринок праці в Данії.

Також представники ФПУ зустрілися з працівниками департаменту профспілкового навчання, які презентували особливості функціонування системи навчання профактиву та громадських інспекторів з охорони праці. Після обіду учасники делегації відлетіли до міста Ольборг, де відбулася зустріч з Лайлою Штільсборг, керівником профспілкової групи «Солідарність» 3F. потім усі разом відвідали місцевий осередок 3F у місті Ольборг, де ознайомилися з його діяльністю та провели робочу зустріч з українськими робітниками, що працюють в Данії та є членами 3F. У ході зустрічі українські працівники на власному прикладі підтвердили на скільки важливою є підтримка та допомога профспілки 3F для робітники в Данії. Учасники обмінялися думками про необхідність змін та активного залучення молоді до профспілкового руху в Україні.

У вечері учасники делегації переїхали до профспілкової школи 3F в місті Сількеборг, де на завтра заплановано детальне ознайомлення з функціонуванням системи профспілкового навчання в Данії.

DSC05664

DSC05657