DSC05906

Третій день візиту розпочався із засідання Керівного комітету проекту, яке відбулося у центральному офісі 3F у Копенгагені. Головував на засіданні Йонас Девантьєр – член Керівного комітету від 3F. Одним з основних питань, що розглядалися на засіданні, була презентації звіту про хід його реалізації (квітень – вересень 2016 року). Керівник проекту Валентина Шевченко ознайомила присутніх з основними досягненнями та ризиками, що відбулися у звітному періоді. Під час обговорення звіту Віталій Дубіль поцікавився на скільки враховуються побажання ресурсних осіб при плануванні тематики семінарів, а також наголосив на тому, що проект надає значну підтримку у навчанні профактивістів в регіонах. Йонас Девантьер підтримав свого колегу з України та наголосив на значних досягненнях в реалізації проекту. Проте існує низка проблем, вирішенню яких ФПУ має приділити значну увагу. Зокрема представник 3F зауважив, що існують проблеми з моніторингом профспілкового членства та кількості укладених колективних договорів. ФПУ необхідно реформувати та підвищити ефективність системи збору й обробки відповідних статистичних даних. Також обговорювалася необхідність створення Інституту профспілкового розвитку. Прийнято рішення здійснити усі необхідні організаційні заходи до кінця 2016 року. Окрім цього, члени Керівного комітету прийняли низку важливих рішень щодо:

-         проведення дослідження в рамках проекту з питань соціального діалогу та ІІІ Національної конференції з аналогічної тематики;

-         продовження співпраці з 3F та створення нових проектів;

-         проведення Міжнародної конференції у 2017 р., присвяченої 200- річчю з нагоди створення профспілкової організації на теренах України.

Також данські колеги відмітили повну відповідність витрачених коштів запланованим результатам та гарну фінансову дисципліну з боку ФПУ. Крім того затверджено План реалізації проекту на наступне півріччя.

Після обіду учасники делегації відвідали Музей працівників Данії. Цей унікальний заклад розповідає про історію розвитку робітничого руху в Данії, процес становлення данських профспілок та соціально-побутові умови життя й відпочинку данських працівників (кінець XIX – початок XX століття). Перлиною експозиції є урочиста зала, де збиралися й проводили свої засідання та з’їзди перші організації робітників Данії у 2-й половині XIX століття.

Після цього учасники делегації провели робочу зустріч з керівництвом Конфедерації профспілок Данії «LO». Арне Гревсен, віце-президент «LО» ознайомив присутніх зі структурою Конфедерації та основними напрямами її діяльності. «LО» об’єднує 17 профспілок у сфері виробництва та послуг й представляє понад 1 млн. членів. Серед основних завдань «LО» є захист трудових прав працівників, консультування та допомога під час укладання колективних договорів, розробка методичної бази, створення належних умов для праці на підприємствах, участь в адмініструванні пенсійної системи в межах профспілкових пенсійних фондів.

Григорій Осовий презентував діяльність ФПУ щодо ведення соціального діалогу та активну роботу з міжнародними профспілковими об’єднаннями, а саме: ЄКП, МКП, ПЄРР, а також національними профцентрами Франції, Грузії, Польщі тощо. Також Голова ФПУ окреслив можливі напрями співпраці з данськими колегами у найближчій перспективі. Сторони домовилися продовжити подальші консультації щодо створення й реалізації нових спільних профспілкових проектів.

Емоційним завершенням робочого дня стала дружня зустріч з усією командою Міжнародного департаменту 3F. У колі колег профспілковці вкотре упевнилися, що профспілкова солідарність немає кордонів.

 

DSC05941

 

DSC05960

 

 

DSC06008

 

DSC06015

 

Центр з реалізації

дансько-українського проекту