DSC06027

 

Останній день візиту делегації ФПУ до Данії пройшов не менш продуктивно. Цього дня українські профспілковці зустрілися з віце-президентом данської профспілки 3F Тіною Крістенсен. У ході зустрічі учасники ознайомилися з особливостями функціонування виконавчого апарату 3F. Віце-президент 3F розповіла яким чином розподіляються обов’язки між керівництвом профспілки. Особисто вона відповідає за сфери підвищення кваліфікації працівників 3F та налагодження ефективної взаємодії між відділами та департаментами апарату. Необхідно наголосити, що у головному офісі 3F у Копенгагені працює понад 500 осіб. Тому підвищення кваліфікації працівників і налагодження взаємодії між підрозділами здійснюється постійно й потребує особливої уваги. Також Піні Тіна Крістенсен розповіла й про інші напрями своє роботи, які були цікавими для нашої делегації, а саме: механізми вироблення політики 3F з питань соціального захисту, співпраця з профспілками різних європейських країн у сфері вдосконалення та застосування трудового законодавства, міжнародне співробітництво та солідарна підтримка профспілок різних країн світу. Григорій Осовий ознайомив данських колег з особливостями роботи з відповідних напрямів у ФПУ. Сторони обмінялися також думками про спільні проблеми й виклики з якими стикаються працівники та профспілки і в Данії, і в Україні, а також про можливі механізми їх вирішення.

Цього дня також відбулася важлива зустріч з представниками Конфедерації роботодавців Данської промисловості – «DI». Було цікаво дізнатися зі сторони не тільки профспілок, а й роботодавців, яким чином відбувається соціальний діалог  на всіх рівнях в Данії. Петер Хельк та Андерс Юст Педерсен презентували свою організацію й ознайомили присутніх зі структурою «DI». Вона заснована ще у 1836 році і має давні промислові традиції й широкі зв’язки. Основна місія – всебічна допомога данським компаніям як в Данії так і у всьому світі ефективно та законно проводити бізнес. Основна маса підприємств у Данії – це малий та середній бізнес з кількістю до 100 працівників.

Соціальні партнери спільно проводять багато інформаційних кампаній з охорони праці, які фінансує Уряд (понад 10 млн. Евро на рік). Також учасників зустрічі ознайомили з системою взаємодії Колегій з охорони праці, які створені на всіх рівнях. У Данії вибудувана співпраця профспілок з роботодавцями від національного до локального рівня. Система може працювати тільки тоді, коли є чітка співпраця по  всій вертикалі. Тому в цьому плані надзвичайно актуальним є вивчення данського досвіду в умовах, коли в Україні розпочинаються процеси децентралізації влади та делегування частини повноважень на місця.

Після обіду відбулася нарада учасників української делегації, на якій Григорій Осовий оперативно підбив підсумки візиту та відбулося обговорення планів на найближчу перспективу. Візит був дуже насиченим. За 4 дні українські профспілковці провели понад 11 офіційних зустрічей.

Гарні враження та дружня підтримка данських колег вселяють оптимізм та додають сил для проведення позитивних змін й покращення роботи у наших профспілках. Тож побажаємо усім нам наснаги, творчого натхнення, розуміння й підтримки колег та активності у нашій профспілковій роботі. А запозичений досвід допомагає робити українські профспілки більш потужними, впливовими, солідарними та ефективними.

 

Центр з реалізації дансько-

українського прокту

 

DSC06028

 

DSC06038

 

 

 

DSC06043

 

DSC06055