DtcSYGfWsAYFhDI

 

Понад 1200 членів профспілок, які представляють трудящих 132 країн, зібралися на церемонію відкриття у Центрі Белла в столиці Данії. Їх привітали творчі колективи, які представили пісенні та танцювальні номери з усіх регіонів світу.

У роботі конгресу бере участь делегація ФПУ, яку очолює Голова ФПУ Григорій Осовий. Планується, що члени делегації виступлять на пленарних та субпленарних сесіях.

Учасників конгресу вітали прем’єр-міністр Данії Ларс Локке Расмуссен, лорд-мер міста Копенгаген Френк Йенсен та Генеральний директор Міжнародної організації праці Гай Райдер.

Лізетт Різгард, голова Конфедерації профспілок Данії, вітаючи делегатів та гостей конгресу та задаючи тон роботи на наступний тиждень, нагадала делегатам: «Ми завжди будемо глобальним профспілковим рухом. Ми найбільший у світі мирний рух, який базується на міжнародній солідарності та співпраці. Я переконана, що цей конгрес виступить з низкою рішучих політичних месседжів та запропонує шляхи вирішення глобальних проблем, які стоять перед профспілками та робітничим рухом».

Прем’єр-міністр Данії Ларс Локке Расмуссен зажадав від Всесвітнього конгресу МКП піти далі, ніж змінити правила, запитуючи «Чому не змінити світ?» Невже ми не здатні створити світ, у якому профспілки та роботодавці тісно співпрацюватимуть для забезпечення найкращого балансу між правами та обов’язками? Невже ми нездатні створили суспільство, в якому кожний громадянин мав б шанс, незалежно від раси чи походження? Невже ми не здатні побудувати майбутнє, де освіта та охорона здоров’я будуть безкоштовними, і де всі матимуть право на економічну та соціальну підтримку у разі втрати роботи, хвороби чи інвалідності?»

Вітаючи присутніх, лорд-мер Йенсен зупинився на змінах, які відбуваються у Копенгагені. Ці зміни є прикладом того, що може бути досягнуто завдяки амбіціям та рішучості: «Зелене перетворення є глобальною програмою. Але для досягнення цього потрібні вживати заходів на місцях місцевому керівництву. Те саме стосується боротьби за права трудящих та розбудову справедливого суспільства».

 

arton1486-aae6c

 

Президент МКП Жоао Антоніо Фелісіо повідомив: «МКП зросла численно та стала сильнішою. Ми повинні продовжувати зростати та зміцнювати силу трудящих, щоб протистояти майбутнім викликам, а не просто виступати глядачами. Ми залишимось із людьми, які борються за свої права, і будемо захищати їх». Він віддавав належне різноманітності профспілкового руху та разом з тим наголосив на необхідності єдності: «Ось звідки ми черпаємо нашу силу. Силу міжнародної солідарності. Силу єдності».

Говорячи про виклики щодо забезпечення соціальної справедливості та світу праці, Генеральний директор МОП Гай Райдер попередив про неспроможність економіки створювати робочі місця та покращувати якість життя людей. Він підкреслив, що «зростання реальної заробітної плати на рівні 0,8% є найнижчим з 2008 року. Це означає, що ми все ще йдемо шляхом зростання нерівності та соціальної несправедливості».

У рамках конгресу відбудуться дискусії навколо формування майбутньої політики МКП за чотирма темами: «Мир, демократія та права»; «Регулювання економічного впливу» «Майбутнє праці. Органайзинг. Зарплати та нерівність», «Глобальні зміни – справедливий перехід».

Всесвітній конгрес МКП завершить свою роботу у п’ятницю 7 грудня 2018 року.

 

 IMG 3356 1

 

За ходом конгресу можна спостерігати у прямому ефірі https://congress2018.ituc-csi.org/ та за посиланням #ITUC18.

МКП представляє 207 мільйонів трудящих з 331 національної профспілки 163 країн та територій.

Слідкувати за ходом конгресу можна в Інтернеті: www.ituc-csi.org та www.youtube.com/ITUCCSI.

 

 Департамент міжнародних зв'язків ФПУ