изображение viber 2020 01 27 15 15 57 fill 600x450 

Від імені Європейської федерації профспілок громадського обслуговування (ЄФПГО) – визнаного соціального партнера на рівні ЄС, однієї з найбільших федерацій Європи, яка має 9 членських організацій в Україні, до Президента України Володимира Зеленського звернувся Ян Віллем Гаудріаан, генеральний секретар ЄФПГО.

У його листі повідомляється, що в Європі із занепокоєнням слідкують за поспішним прийняттям законопроекту № 2681 та інших законопроектів із трудового законодавства з порушенням відповідних міжнародних трудових стандартів.

«Ми вже мали нагоду висловити нашу стурбованість Уряду та Парламентові на початку цього року, коли ЄФПГО була представлена у складі європейської та міжнародної делегації профспілок в Києві. Тоді відбулись наші зустрічі з представниками українських Уряду, Парламенту, Омбудсмена з прав людини, Представництва ЄС в Україні та офісу МОП, - йдеться у листі.

Уряд України дав нам зрозуміти, що він не буде наполягати на прийнятті зазначеного закону. А Парламенту знадобиться більше часу, в тому числі на обговорення з профспілками, щоб знайти рішення з цього питання. Однак, 27 травня ц.р. законопроект № 2681 був розглянутий профільним Комітетом Верховної Ради України з питань соціальної політики, що стало кроком на шляху до його прийняття як закону».

Європейські профспілки закликають В.Зеленського спільно з керівництвом Парламенту України сприяти вжиттю заходів з призупинення обговорення зазначеного законопроекту, звернутися за технічними консультаціями та підтримкою МОП щодо аналізу цього законопроекту.

Ухвалення проекту закону про профспілки № 2681 без повного та конструктивного залучення профспілок, а також з недотриманням міжнародних трудових стандартів та Конституції України підірве репутацію України як надійного міжнародного та торгового партнера, - наголошено у листі.

Текст листа додається

Департамент міжнародних зав’язків ФПУ