bofinger svr

Пітер Бофінгер (на фото), стверджує, що для посткоронавірусного періоду слід розглянути запровадження диференційованої за регіонами мінімальної заробітної плати

Запровадження законодавчо встановленої мінімальної заробітної плати у Німеччині у січні 2015 року багатьма економістами сприймалося вкрай скептично. Більшість членів Німецької ради економічних експертів у щорічному звіті ради за 2013-14 роки зазначали (§486): «Запровадження загальнодержавної мінімальної заробітної плати у розмірі 8,50 євро, можливість якого розглядається в Німеччині, торкнеться значної кількості працівників у цій країні і, отже, призведе до порівняно високих ризиків втрати робочих місць».

Подальший розвиток німецького ринку праці став предметом аналізу низки досліджень та численних оглядових статей. Усі вони зазначали, що запровадження мінімальної заробітної плати призвело до зростання доходів в секторах з низькою заробітною платою без негативних наслідків для зайнятості.

Незважаючи на цю позитивну оцінку, необхідно з’ясувати, чи досягла мінімальна заробітна плата тих цілей, заради яких вводився цей інструмент. Якщо глянути на широку картину, найбільший виклик пов'язаний з тим, що вартість життя – а саме цей показник найсильніше впливає на осіб з низькими доходами – значно різниться у різних куточках країни.

Детально

Департамент міжнародних зв'язків апарату ФПУ

Джерело:

https://www.socialeurope.eu/minimum-wage-a-success-story-with-scope-for-improvement