1454577335 38

Європейська федерація профспілок громадського обслуговування (ЄФПГО), яка представляє профспілки всіх європейських країн як у ЄС, так і поза його межами, підтримує критику Профспілки працівників охорони здоров’я України щодо недостатнього фінансування галузі медицини, передбаченого у проекті Державного бюджету України на 2021 рік.

Про це йдеться у зверненні Генерального секретаря ЄФПГО Яна Віллема Гаудріаана до Президента України Володимира Зеленського, Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова, Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля і Міністра охорони здоров’я України Максима Степанова.

У листі профспілкового лідера наголошується, що у проекті Держбюджету України на 2021 рік передбачені видатки на галузь медицини у розмірі лише близько 2,7%. Проте, згідно із законодавством України, вони мають становити 5% ВВП, що і так є набагато нижчим середнього рівня у Європі (9,9%).

Таке критично низьке фінансування унеможливлює покриття витрат на медичні заклади, надання безкоштовного медичного обслуговування у повному обсязі та гідну оплату праці працівників охорони здоров’я, - зазначено у листі ЄФПГО.

Тому європейські профспілки вимагають відновлення справедливість в оплаті праці працівників охорони здоров’я і забезпечення належного фінансування Програми медичних гарантій в Україні.

Лист у перекладі Департаменту міжнародних зв'язків апарату ФПУ додається.

Прес-центр ФПУ