sure 01 title

Згідно з новими дослідженнями ЄКП, без продовження надзвичайних європейських та національних заходів із підтримки зайнятості в умовах COVID, безробіття у ЄС може зрости майже вдвічі і сягнути 30 мільйонів осіб.

Наразі у ЄС налічується 15,9 млн. безробітних, кількість яких збільшилася на 2 млн. з початку кризи COVID-19 у березні.

Ситуація була б значно гіршою без національних схем роботи в режимі неповного робочого часу – за підтримки Програми ЄС SURE, яка, за оцінками ЄКП наразі захищає робочі місця та заробітну плату щонайменше 39,6 млн. працівників. Раптова відмова від цих заходів призведе до безпосереднього ризику втрати щонайменше 14 млн. робочих місць та зменшення доходів мільйонів працівників.

ЄКП висловила свої застереження на підставі інформації, наданої національними членськими організаціями, у листі, надісланому міністрам фінансів та зайнятості всіх держав-членів.

Це відбувається у момент, коли держави-члени вирішують питання продовження дії короткочасних заходів щодо зайнятості. Більшість з них продовжать схеми у 2021 році, а деякі згортають їх або планують згорнути у найближчі місяці.

ЄКП закликає міністрів зайнятості:

·     розширити схеми роботи в режимі неповного робочого часу до початку реального економічного відновлення та стабілізації зайнятості;

·     вирішення існуючих проблем таких схем, як неохоплення нестабільно зайнятих та самозайнятих працівників;

·     забезпечити дотримання прав працівників на інформацію, консультації та участь у процесах реструктуризації компаній.

У листі до міністрів Генеральний секретар ЄКП Лука Вісентіні зазначив:

«Усі надзвичайні заходи на національному та європейському рівні, – насамперед ті, які стосуються захисту зайнятості, компенсації доходів та SURE, – мають бути продовжені на необхідний час до повного відновлення економіки та стабілізації робочих місць.

Детальніше

Джерело: https://www.etuc.org/en/pressrelease/eu-unemployment-would-double-without-job-support-schemes

переклад -

Департамент міжнародних зв'язків ФПУ