arton23761 81d32

МКП, у складі групи Т20, яка представляє людей праці на рівні Г20, закликає до рішучих дій  під час саміту Г20, який відбудеться у ці вихідні у Саудівській Аравії.

Лідери Г20 повинні скористатися моментом і закласти підвалини економічного відновлення, у центрі якого буде зайнятість та сприятливі для клімату робочі місця, права людей праці, загальний соціальний захист та справедливе оподаткування з  метою забезпечення того, щоб меншість поділилася з більшістю прибутком, отриманим  під час пандемії.

З цього приводу Генеральний секретар МКП Шаран Барроу зазначила: «Це надзвичайний момент в історії, і лідери Г20 можуть зробити не менше, ніж вжити надзвичайних заходів.

У вересні міністри праці Г20 визнали, що економічні наслідки реагування на COVID-19 зроблять працюючих людей більш уразливими до «бідності, неформальності та різних форм експлуатації». Це був перший крок.

Наразі лідерам Г20 потрібно зробити все необхідне, щоб переломити ситуацію, вжити заходів із боротьби з бідністю й експлуатацією,  а також зі створення офіційних і сприятливих для клімату робочих місць. Вони повинні підготувати новий соціальний контракт, якого вимагають усі люди праці, в основі якого лежать якісні робочі місця, основні правах трудящих, загальний соціальний захист та справедлива податкова система».

Генеральний секретар Профспілкового консультативного комітету (ПКК) при Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) П’єр Хаббард наголосив на важливості поточного моменту: «Пандемія COVID-19 перетворилася на найглибшу світову кризу у сучасній історії. Це криза, яка супроводжується багатьма іншими кризами. Інакше б вона не вплинула на надійні та соціально справедливі економіки.

Г20 була створена після глобальної фінансової кризи 2008 року. Криза COVID-19 кидає виклик Г20 як провідному світовому форуму, здатному співпрацювати та вживати рішучих дій проти кризи, яка може швидко трансформуватися у політичну кризу демократії».

У заяві Т20 до саміту лідерів Г20 детально викладені проблеми, які посилюються «пандемією нерівності», а також шляхи забезпечення відновлення та стійкості шляхом «виконання минулих зобов’язань та нових дій».

·          Світ втратив 495 млн. робочих місць (за оцінками Міжнародної організації праці).

·          Жінки зазнали непропорційного удару, оскільки вони надмірно представлені на низькооплачуваній, нестабільній роботі.

·          25 найбагатших мільярдерів збільшили своє багатство на 255 млрд. доларів США з середини березня до кінця травня.

·          Зміни клімату стали надзвичайними з 2020 року, встановивши похмурі рекорди.

·          Світові військові витрати зросли до 1,9 трлн. дол. США у 2019 році, що є найбільшим щорічним зростанням з 2010 року.

Але все це можна вирішити шляхом:

·     визнання COVID-19 професійним захворюванням та забезпечення захисту працівників;

·     надання фінансових засобів усім країнам шляхом прогресивної податкової реформи, а також через фінансові та монетарні механізми;

·     збільшення робочих місць та підвищення доходів працівників і всіх громадян шляхом забезпечення гідної праці у новому соціальному контракті, який би включав загальний соціальний захист;

·     створення якісних робочих місць і забезпеченням основних прав працівників шляхом інвестування в економіку догляду та сприятливі для клімату робочі місця з метою розбудови стійких економік;

·     упровадження прогресивного оподаткування, податку на фінансові операції, цифрового податку та встановлення мінімального порогу податку на прибуток корпорацій.

«Ми дуже полегшили роботу лідерів Г20, все обговорили, обміркували та спланували за них і виклали у своїй заяві. Все, що їм потрібно зробити – це прочитати її та реалізувати у партнерстві з людьми праці та профспілками. Якщо цього не станеться, то історія судитиме їх за те, що вони дозволяють моменту вислизнути з рук, і ми будемо там, щоб нагадати їм про це»,  – підкреслила Шаран Барроу.

Джерело: https://www.ituc-csi.org/g20-leaders-must-use-this-moment?lang=en

Переклад - Департамент міжнародних зв'язків ФПУ