Social Facebook Image 1200x628 0

Європа ризикує розпочати новий рік із вибуху безробіття, оскільки схеми, необхідні для порятунку робочих місць від кризи Covid-2019, можуть бути припинені у семи країнах-членах – наголошується у новому дослідженні ЄКП.

Національні уряди за підтримки загальноєвропейської програми ЄС «SURE» врятували 42 мільйони робочих місць у розпал пандемії за допомогою схем «роботи неповний час», через які фінансувалася частина заробітної плати працівників, щоб уникнути масових скорочень.

Але дія заходів з підтримки робочих місць 31 грудня завершиться у семи державах-членах: Бельгії, Чехії, Данії, Хорватії, Португалії, Швеції і на Кіпрі.

У травні у цих країнах близько 5,8 мільйона робочих місць отримували підтримку через подібні схеми, що вказує на кількість робочих місць, які перебувають під загрозою, якщо ці схеми не будуть продовжені.

Ще 14,2 мільйонів працівників ризикують втратити роботу в Австрії, Ірландії, Італії та Іспанії, де дія схем неповного робочого часу завершиться в період між 31 січня та 31 березня 2021 року.

Ці терміни узагальнені в останній із серії публікацій про вплив кризи Covid-2019 на працівників, що готується ЄКП та її дослідницьким інститутом, ETUI.

ЄКП вже публікувала дослідження, яке попереджає, що рівень безробіття в ЄС може подвоїтися з 15 до 30 мільйонів, якщо всі країни передчасно припинять дію схем з підтримки робочих місць.

В даний час лише деякі країни: Нідерланди, Люксембург, Франція та Німеччина заявили про те, що продовжать підтримку до середини 2021 року або й надалі.

Щоб уникнути катастрофи у сфері зайнятості, європейські профспілки закликають:

         Держави-члени мають продовжити дію схем неповної занятості  до тих пір, поки не почнеться справжнє економічне відновлення та не стабілізується зайнятість

         Європейська комісія має рефінансувати схему «SURE» на 100 млрд. євро для підтримки держав-членів

         Схеми мають бути спрямовані на вирішення існуючих проблем, таких як виключення нестабільних та самозайнятих працівників

Генеральний секретар ЄКП Лука Вісентіні заявив:

«Мільйони європейських робітників, які вже втратили частину заробітної плати, входять у святковий період з тривогою стосовно того, чи буде в них робота у новому році.

Національні уряди повинні надати працівникам і компаніям впевненості у завтрашньому дні, продовживши дію заходів з підтримки робочих місць, допоки не розпочнеться справжнє відновлення економіки.

Лідери ЄС показали, що вони винесли уроки з минулої фінансової катастрофи, підтримавши робочі місця під час поточної кризи, і тепер їм необхідно переглянути програму «SURE», щоб переконатися, що їхні зусилля не були марними.

Кожне втрачене робоче місце ускладнює швидке відновлення європейської економіки, а Європа не може дозволити собі ще одну соціальну кризу».

Примітки:

Повний аналіз схем неповної зайнятості можна знайти тут.

Профспілки та організації роботодавців направили спільного листа до міністрів фінансів із закликом «забезпечити продовження комплексних надзвичайних заходів». Див. додаток.

https://www.etuc.org/en/pressrelease/6-million-workers-jobs-risk-new-years-eve

Переклад -

Департамент міжнародних зв'язків ФПУ