arton23807 327e1

Профспілки закликають членів Комітету сприяння розвитку (КСР) Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) переосмислити спрямованість допомоги та узгодити своє фінансування з Цілями сталого розвитку (ЦСР) з урахуванням впливу COVID- 19.

У понеділок, 30 листопада, профспілки та члени КСР зустрілися на 6-у Форумі профспілок та КСР ОЕСР, щоб обговорити роль співпраці у галузі розвитку у відновленні та стійкості до кризи COVID-19.

Пандемія оголила слабкі місця нинішньої економічної моделі, що також вплинуло на спосіб надання допомоги. Необхідна зміна парадигми, щоб забезпечити боротьбу з бідністю і запобігання бідності та нерівності шляхом стійких заходів на підтримку Порядку денного гідної праці, загального соціального захисту та боротьби зі зміною клімату. Для цього профспілки вимагають суттєвого збільшення обсягів допомоги, що перевищує 0,7% від ВВП.

Дискусії розпочалися на Панелі високого рівня за участі Генеральних секретарів МКП і ПКК, голови КДК ОЕСР та директора Директорату співробітництва з питань розвитку ОЕСР. Під час Форуму було  продовжене обговорення чималого числа питань, озвучених на засіданні КСР ОЕСР 9-10 листопада.

Під час дискусій доповідачі наголошували на важливості ЦСР 8 щодо гідної праці та інклюзивного та стійкого економічного зростання, а також на необхідності інвестицій у стійкі робочі місця, що призведе до створення гідних умов праці.

«Створення фундаменту для протидії майбутнім потрясінням вимагатиме вкладень у робочі місця в економіці догляду, а також інші робочі місця, сприятливі для клімату. Це має відбуватися паралельно з загальним соціальним захистом та справедливим переходом», – заявила Генеральний секретар МКП Шаран Барроу.

Більшість доповідачів та декілька членів КСР підкреслили важливість підтримки систем соціального захисту як одного з найефективніших способів реагування на кризу. Також широкого обговорення набули питання полегшення тягаря заборгованості та оподаткування. Як пояснила Шаран Барроу: «Ми маємо запропонувати полегшення тягаря заборгованості за єдиної умови: узгодження з ЦСР».

У глобальному контексті, де ми відстаємо у досягненні ЦСР та боротьбі зі зміною клімату, «профспілки разом із КСР сподіваються рухатись вперед у розробці дорожньої карти створення гідних умов праці, посилення соціального захисту та просування до справедливого переходу», – зазначив уклав Генеральний секретар ПКК П’єр Аббар.

 Джерело: https://www.ituc-csi.org/trade-union-dac-forum?lang=en

переклад -

Департамент міжнародних зв'язків ФПУ