89675 080221

Закриття шкіл під час пандемії тяжко вдарило по соціально маргіналізованим учням. ЄС повинен забезпечити, щоб кожна дитина могла розкрити свій потенціал.

 

Десять місяців пройшло з того часу, як через пандемію почали закриватися школи по всій Європі, однак дотепер залишаються значні прогалини у доступі до освіти. Зокрема, діти з соціально та економічно неблагополучних груп зіштовхнулися зі значними труднощами у навчанні.

Згідно з доповіддю Європейської комісії, очікується, що ці втрати шкільного навчання у вразливих громадах приведуть до зниження частки тих, хто завершить шкільну освіту. Оскільки освіта тісно пов’язана із охороною здоров’я та соціальною мобільністю, в майбутньому це може призвести до погіршення перспектив працевлаштування, зростання ризиків бідності та меншої очікуваної тривалості життя. Ситуація ускладнюється кризою психічного здоров'я серед молоді, спричиненою пандемією.

Європейський стовп соціальних прав розпочинається твердженням, що всі європейці мають невід’ємне «право на якісну та інклюзивну освіту». Незважаючи на те, що освіта традиційно відноситься до компетенції держав-членів ЄС, криза підкреслила необхідність виділення Європейським Союзом додаткових ресурсів для забезпечення того, щоб кожна дитина могла повністю розкрити свій потенціал.

Детально

переклад:

Департамент міжнародних зв'язків ФПУ

 

Джерело:

https://www.socialeurope.eu/must-try-harder-recovering-from-educational-inequality