vaccine

У світлі нещодавніх проблем з розгортанням вакцинації від COVID-19, Європейська конфедерація профспілок (ЄКП) вважає, що необхідний більший демократичний контроль за цим процесом і що люди повинні бути вище прибутків.

Хоча профспілки повністю підтримують принцип європейської координації вакцинації як спосіб уникнути привласнення вакцин, поки що цей процес затьмарений недостатньою прозорістю закупівель та незрозумілими затримками у виробництві, які коштують життя людей.

Публічна дискусія між Європейською комісією та однією з компаній показала, наскільки мало контролю над цим процесом мають демократичні інституції у порівнянні з керівниками компаній, які відповідають лише перед своїми акціонерами. Стала очевидною небезпека повного делегування відповідальності за вакцинації великим фармацевтичним компаніям.

ЄКП вже звертався до Європейської комісію з проханням вжити заходів з метою уникнення спекуляцій заради прибутку та забезпечення пріоритетності вакцинації найбільш вразливих груп населення.

Вакцини були розроблені завдяки мільярдним державним інвестиціям, тому вони повинні залишатися в руках держави, а їхній випуск має бути під контролем демократичних інституцій.

Саме тому ЄКП закликає:

• Виробництво та розподіл вакцин має базуватися на потребах людей, а не на необхідності підтримувати попит більшим за пропозицію, щоб зберігати або навіть підвищувати ціну вакцин.

Вакцини мають надаватися безкоштовно, починаючи з груп найбільшого ризику, включаючи працівників передової лінії та важливих послуг, а також працівників, які не можуть працювати з дотриманням дистанції.

• Виключення вакцин, ліків та медичного обладнання для COVID-19 зі сфери дії авторських прав у рамках угоди СОТ ТРІПС. Патенти та авторські права повинні залишатися відкритими, щоб дозволити країнам вільно розробляти вакцини, в тому числі за допомогою механізму COVAX, і не допустити, щоб кілька великих фармацевтичних компаній зайняли монопольне становище.

Крім того, вкрай важливо покінчити та розвернути на 1800 скорочення систем охорони здоров’я та соціального захисту, які залишили держави-члени абсолютно не готовими до пандемії та економічної кризи.

Державні системи охорони здоров’я в усій Європі існують, оскільки здоров’я занадто важливо, щоб його можна було залишити на відкуп ринку. Цей принцип повинен застосовуватися і до вакцин від COVID-19.

ПРЕС-РЕЛІЗ за посиланням: https://www.etuc.org/en/pressrelease/statement-covid-vaccines-people-must-come-profit

переклад:

Департамент міжнародних зв'язків ФПУ