2013 146 003

 

Актуальні питання участі профспілок у модернізації виробництва, підвищення ефективності праці та впровадження в Україні європейського досвіду у цій сфері обговорили учасники зустрічі, яка відбулась 27 серпня у Будинку профспілок. Вів зустріч в.о. Голови ФПУ С.М. Кондрюк.

У заході взяли участь представники апарату ФПУ та центральних комітетів галузевих профспілок – членських організацій ФПУ, які є членами глобальної профспілки «ІндастріОлл», а також директор Регіонального представництва Фонду імені Фрідріха Еберта в Україні та Білорусі Урсула Кох-Лаугвітц і менеджер проекту ARIBERA, IG Metall (Виконавчий комітет), Департаменту виробничої політики «Робота+Інновації» Петер Павліцки.

В.о. Голови ФПУ С.М. Кондрюк проінформував Петера Павліцки про структуру, завдання та діяльність Федерації профспілок України і висловив зацікавленість ФПУ у вивченні досвіду європейських профспілок щодо соціально-економічного захисту прав працівників. Він підкреслив, що українські профспілки беруть активну участь у вирішенні питань досягнення гідної кваліфікації, якості, інновацій та конкуренції. Але, на жаль, в Україні праця є не рентабельною. «Біля двох третин працюючих в легальному секторі економіки не можуть забезпечити навіть елементарне відновлення їх робочої сили, - сказав С.М.Кондрюк. – Часто виступаючи, я кажу роботодавцям, що голодний працівник апріорі не може виробляти якісну конкурентоспроможну продукцію».

Урсула Кох-Лаугвітц у своєму виступі наголосила на тому, що економіці України вкрай потрібні інвестиції, а підприємствам – модернізація та інновації. Крім держави, у цьому процесі, на її думку, можуть взяти участь і самі працівники. А профспілки у змозі активізувати цей процес.

Про те, як це відбувається у Європі розповів Петер Павліцькі. У його виступі «Проактивні профспілки для кращого майбутнього. Робочі комітети як промоутери інновацій: через участь у прийнятті рішень до забезпечення стабільної зайнятості та гідної праці» підкреслювалось, що основна ідея цієї справи – не ставати дешевшими, а ставати кращими. «Ми намагаємося виробити стратегію підвищення якості виробництва, а відповідно і заробітної плати працівників, - сказав Петер Павліцки. – Інновація – сукупний процес, який допоможе людям працювати краще. І дуже важливо, щоб працівники з самого початку брали участь в інноваціях».

Далі гість презентував два важливих проекти: надання консультацій профспілковим комітетам і ARIBERA, як логічне втілення цієї програми.

 

ІАЦ

 

2013 146 002

 

2013 146 001

 

2013 146 008