arton24130 278b4

З новим керівництвом Світова організація торгівлі (СОТ) готується провести 12-ту міністерську конференцію у 2021 році. Вона стане історичною можливістю реформувати управління світовою торгівлею в інтересах працюючих людей.

Багатостороння система переживає кризу, сучасна модель торгівлі сприяє нерівності та стримує розвиток через правила, які не дозволяють проводити промислову політику та заохочують приватизацію.

Справедлива система торгівлі повинна допомагати встановленню інклюзивної моделі розвитку, яка сприяє забезпеченню гідної праці та спільного процвітання.

Ми повинні позбавитися принизливої експлуатації в глобальних ланцюгах поставок, які є основою світової торгівлі без прав людини та трудових прав. Настав час включити права до програми реформ СОТ. Мінімальний рівень прав, а це основоположні права МОП, з надійними механізмами контролю, що враховують точку зору МОП – така основна вимога до торгівлі, справедливості та розвитку.

СОТ та її члени - уряди відіграють вирішальну роль у глобальному економічному управлінні, але не меншу роль вони повинні відігравати в тих аспектах, де за рахунок експлуатації дешевої робочої сили отримуються глобальні прибутки, а мільярди людей не отримують вигод від торгівлі, на яких наживається жменька еліти.

Зараз слушна нагода, з новим керівництвом СОТ, прокласти шлях до серйозних реформ, які сприятимуть сталому розвитку, правам, гідній праці та соціальній справедливості.

Короткий виклад позиції МКП «Реакція СОТ на пандемію COVID-19 та програма СОТ на 2021 рік», яка містить профспілкові пропозиції щодо реагування на пандемію та реформування СОТ.

 

 Департамент міжнародних звязків ФПУ

 

Джерело: https://www.ituc-csi.org/wto-reform-or-bust?lang=en