und agency logo ilo

Відбулося засідання ЗЄРР МКП з метою підготовки до Міжнародної конференції праці.

У зустрічі взяли участь Голова ФПУ Григорій Осовий та керівник департаменту ФПУ Василь Шилов.

Після широких консультацій Адміністративна рада 27 березня 2021 р. на 341-й сесії прийняла рішення про проведення 109-ї сесії Міжнародної конференції праці фактично  двома окремими частинами:

- На першій частині, яка  відбудеться з 3 по 19 червня 2021 року, будуть розглянути  усі пункти порядку денного, крім пунктів IV (нерівність та світ праці) та VI (навички та навчання протягом усього життя).  Вступне засідання відбудеться у четвер, 20 травня 2021, на ньому будуть обрані посадові особи Конференції, призначені її постійні та технічні комітети та затверджені будь-які коригування її регламенту та методів роботи, які можуть бути необхідними з огляду на віртуальний формат конференції;

- Під час другої частини, дати якої будуть визначені пізніше, будуть розглянуті пункти IV (нерівність та світ праці) та VI (навички та навчання протягом усього життя).

Спеціальні процедури, програма та порядок проведення 109-ї сесії Конференції, включаючи детальний план процесу підготовки відповіді на COVID-19 та прийняття її під час Конференції, будуть доопрацьовані протягом квітня 2021 року шляхом  консультацій з тристоронніми учасниками, викладені на цій веб-сторінці і доведені до повідомлені до усіх держав-членів.

Державам-членам рекомендується розпочати процес консультацій з найбільш представницькими організаціями роботодавців та працівників у країні, необхідних для визначення складу тристоронньої делегації країни на 109-й сесію Конференції, зокрема, щодо питань порядку денного, запланованих для обговорення під час першої частини конференції, а саме пунктів III, V та VII (Порядок денний додається).

На засіданні Загальноєвропейської регіональної ради МКП обговорювались звіти Комітету експертів із застосування конвенцій та рекомендацій (CEACR) МОП (Звіт CEACR за 2020 рік та додаток  до Звіту за 2021 рік). Зокрема, обговорювалось порушення прав профспілок (Конвенції 87 та 98) в Албанії, Білорусі, Казахстані, Киргизстані, Румунії та в Україні, а також була дана оцінка ситуації із впровадженням інших міжнародних трудових стандартів, наприклад, примусової праці в Туркменістані, повноважень інспекції праці в Таджикистані, ситуація з невиплатою заробітної плати в Україні тощо.

На засіданні також був розглянутий звіт Комітету МОП з питань свободи асоціації та необхідність посилення наглядових механізмів МОП для забезпечення імплементації міжнародних трудових стандартів у країнах-членах МОП та практики формування списку випадків порушень конвенцій МОП для розгляду Комітетом конференції з норм.

Напередодні засідання у лютому 2021 року був опублікований Звіт Комітету експертів із застосування конвенцій та рекомендацій щодо застосування міжнародних трудових стандартів. У звіті міститься низка зауважень, які стосуються України. Зокрема, в ньому вказується, що в 2020 році від України  не отримано жодної інформації стосовно всіх чи більшості попередніх зауважень та прямих запитів Комітету. Україна опинилася в числі таких країн, як: Афганістан, Антигуа і Барбуда, Бангладеш, Барбадос, Беліз, Болівія, Чад, Конго, Джибуті, Домініка, Екваторіальна Гвінея, Габон, Гренада, Гвінея-Бісау, Гайана, Гаїті, Індія, Ірак, Кірібаті, Киргизстан, Ліван, Ліберія, Мадагаскар, Малаві, Мальдіви, Маврикій, Чорногорія, Мозамбік, Аруба і Сент-Мартен, Нігерія, Папуа-Нова Гвінея, які не виконують свої зобов’язання  стосовно  діалогу з наглядовими органами МОП  з питань застосування ратифікованих конвенцій.

Комітет також зробив низку зауважень з приводу виконання Урядом України Конвенцій щодо примусової та дитячої  праці, адміністрації та інспекції праці, оплати та охорони праці. Переклад зауважень Комітету додається.

У своїх виступах Голова ФПУ Григорій Осовий та керівник департаменту ФПУ Василь Шилов запропонували розглянути на засіданні Комітету з застосування конвенцій та рекомендацій Конференції ситуацію з правами профспілок в Україні, надавши відповідні аргументи. У свою чергу, заступниця Голови КВПУ Наталія Левицька запропонувала розглянути на цьому Комітеті ситуацію з заборгованістю із заробітної плати. Попередній  список країн, які будуть слухатися на Комітеті, має бути затверджений до кінця квітня.

Під час засідання було оголошено рішення про присудження «Міжнародної премії Артура Свенссона за права профспілок» за 2021 рік незалежному профспілковому руху Білорусії, представленому Білоруським конгресом демократичних профспілок (БКДП) та його членськими організаціям. Білоруські незалежні профспілки отримали нагороду за свою безстрашну боротьбу за демократію та основоположні права профспілок.

Федерація профспілок України