arton24244 f566e

У новому звіті Міжнародної конфедерації профспілок (МКП) наведено потужні економічні, моральні аргументи, а також аргументи з точки зору громадського здоров’я, на користь запровадження урядами всеохоплюючого соціального захисту.

Звіт «Інвестиції в соціальний захист та їхній вплив на економічний ріст» показує переваги для охорони здоров’я інвестицій у соціальний захист.

Застосовуючи достовірну оцінку впливу інвестицій, еквівалентних лише 1% ВВП у кожній з восьми країн, у дослідженні показано:

  • позитивну віддачу для економіки в цілому, стимулювання зростання;
  • підвищення продуктивності праці та загального рівня зайнятості;
  • збільшення податкових надходжень;
  • більш ефективне подолання бідності;
  • зменшення бар’єрів для жінок, які вступають або повертаються на ринок праці.

Крім того, звіт свідчить, що збільшення інвестицій у соціальний захист може принести економічну віддачу в 0,7-1,9 разів більшу за їхній розмір. Це означає, що економічні вигоди від збільшення соціальних видатків можуть частково або повністю компенсувати витрати.

«Настав час розширити соціальний захист»

Шаран Барроу, генеральний секретар МКП, заявила: «Пандемія COVID-19 викрила вразливість найбідніших верств суспільства до економічних потрясінь та недостатнього медичного обслуговування. Відсутність соціального захисту у більшості населення світу призвела до того, що люди були вимушені продовжувати працювати, навіть коли існувала небезпека зараження себе чи інфікування інших людей, таким чином сприяючи поширенню вірусу і погіршуючи страждання населення та економічну кризу, з якими зіткнувся світ.

Прийшов час поширити соціальний захист на ту половину населення світу, яка його не мала, та на майже 20% населення, які були охоплені ним лише частково. Багатьом урядам доводиться нарешті визнавати необхідність соціального захисту - включаючи захист на випадок безробіття для людей, які втратили джерело доходів для існування, оплачуваний лікарняний та доступ до медичного обслуговування».

МКП закликає до невідкладних дій з метою створення Глобального фонду соціального захисту для підтримки найбідніших країн у загальносвітових зусиллях зробити соціальний захист всеохоплюючим. Моральний імператив глобальної солідарності для підтримки найбільш вразливих є очевидним, аргументи щодо користі для громадського здоров'я чіткі, а те, що корисно для людей, корисно і для економіки, і цей звіт підкреслює це.

 

Федерація профспілок України

Джерело:

https://www.ituc-csi.org/new-social-contract-ituc-report?lang=en