595329316

Жінки в більшій мірі вразливі до наслідків економічної кризи, що виникла внаслідок пандемії. Центральне місце у відновленні має займати досягнення рівності.

 

Ми закликаємо до:

 

1. Більшої підтримки профспілок, щоб вони могли очолити боротьбу за гендерну рівність.

Коли жінки об’єднуються в профспілки, вони можуть домовитись про кращі умови, більшу заробітну платню, кращий захист, навчання, охорону праці, право голосу в питаннях робочого часу, справедливого просування по службі, більш тривалої оплачуваної відпустки та гідної пенсії.

 

2. Рівної оплати праці в усій Європі

Без ефективних дій гендерний розрив в ЄС буде подоланий лише у 2104 році. Ми закликаємо до вдосконалення законодавства, включаючи прийняття Директиви про достатню мінімальну заробітну плату та Директиви про прозорість оплати праці, щоб гарантувати рівність заробітної плати жінок та чоловіків та зобов’язання роботодавців вести колективні переговори щодо заходів із подолання гендерного розриву в оплаті праці. Лише сильні профспілки можуть добитися рівних зарплат.

 

3. Справедливої оплати праці працівників важливих служб, які є основою відновлення

Жінки складають більшість працівників важливих служб, що стикаються з COVID на передовій, серед яких такі сфери, як догляд, прибирання та роздрібна торгівля. Їхня робота має бути належним чином оцінена, і її справжня цінність – відображена в їхній платіжній відомості. Впроваджувати заходи, які гарантують рівну оплату за працю однакової вартості.

4. Цільового спрямування коштів на пенсії

Подолати дискримінацію минулих років, через яку жінки похилого віку особливо страждають від гендерного розриву в оплаті праці, оскільки він впливає на розмір їхньої пенсії, внаслідок чого багатьом з них загрожує крайня та непроглядна бідність після досягнення ними пенсійного віку.

5. Покласти край стереотипам

Виділити кошти в рамках національних планів відновлення для боротьби зі стереотипами та збільшення можливостей жінок у сфері нових технологій (цифровізація та зелений перехід). Надавати фінансову та іншу підтримку жінкам для зміни кар’єри та дівчатам для навчання у нетрадиційних галузях.

 1 0

6. Покласти край насильству та переслідуванням на робочих місцях, як офлайн, так і онлайн

Опитування ЄКП серед жінок-профспілкових лідерок виявило, що 84% респонденток вважають, що національні закони недостатньо жорсткі для боротьби з насильством та переслідуваннями у сфері праці, в тому числі в онлайн. Усі держави-члени ЄС повинні терміново вжити заходів для ратифікації Конвенції МОП № 190!

7. Покінчити з насильством щодо жінок та дівчат у всіх його формах

Пандемія COVID спричинила незаперечний сплеск домашнього насильства щодо жінок. Нульова терпимість до онлайн і цифрового переслідування. Усі країни мають ратифікувати Стамбульську конвенцію, а ЄС також повинен до неї приєднатися. Жінки і дівчата у всьому їхньому різноманітті мають бути захищені і шановані.

8. Боротися з регресом прав жінок

Потрібно припинити регрес так важко здобутих прав жінок, який підживлює фальшива риторика ультраправих. Безпека жінок та їхнє сексуальне та репродуктивне здоров'я та права не є предметом для дискусій!

9. Зробити реальністю баланс між роботою та особистим життям

Під час пандемії COVID жінки виконують левову частку роботи, пов’язаної з доглядом. Ми закликаємо до амбіційного транспонування Директиви про баланс між роботою та особистим життям, гарантії права на відключення та покращення умов дистанційної роботи.

10. Розвивати інфраструктуру догляду світового рівня

Використовувати фонди відновлення для покращення інфраструктури догляду та збільшення кількості доступних та високоякісних дитячих закладів, якими зможуть скористатися працюючі батьки по всій Європі, та покращення оплати праці та умов праці тих, хто працює у сфері догляду за дітьми. Поліпшити якість та збільшити забезпеченість закладами догляду за іншими категоріями залежних осіб (похилого віку, інвалідів, нужденних), заохочуючи тим самим активну участь жінок на ринку праці шляхом узгодження роботи та сімейного життя.

 

Федерація профспілок України

Джерело: https://www.etuc.org/en/document/etuc-women-workers-manifesto-equality-recovery