porto social cover web 697x370

Олівер Рьотіг запропонував три конкретні дії, яких профспілки працівників сфери послуг вимагають зробити на виконання рішень Європейського соціального саміту, який відбувся 7-8 травня 2021 року у Порту.

Лідери ЄС зібралися у Порту на Соціальний саміт. Людям праці необхідні дії.

Ми часто говорили про Європу, про те, що соціальна Європа є прикладом для США та решти світу, насамперед в останні роки президентства Трампа. Але справа не лише в тому, де ми є, а також і в тому, куди ми йдемо. Байден докорінно змінив ситуацію за перші 100 днів свого президентства. Що стосується конкретних показників, то оцінка роботи Байдена – 3, а фон дер Ляйен – 0.

По-перше, президент Байден створив робочу групу, до якої ввійшла більшість членів Кабінету міністрів, і має на меті мобілізувати весь Уряд США для сприяння колективно-договірному регулюванню.

Чому Єврокомісія не робить те саме? Робочу групу у складі всіх єврокомісарів та їхніх служб, щоб вирішити, як кожен із них сприятиме колективно-договірному регулюванню та соціальному партнерству шляхом конкретних дій, а не регулярно ігнорувати соціальну Європу або працювати проти неї.

По-друге, Байден запропонував масштабну інвестиційну програму, спрямовану, зокрема, на витрачання грошей на створення робочих місць, добре оплачуваних робочих місць. Робочі місця, які дозволяють – ні, надають впевненості – працівникам вступати до профспілок та охоплюватися колективними угодами, не розраховуючи на милість роботодавців. Чому Єврокомісія не робить те саме з трильйонами євро, які ЄС та уряди Європи зобов’язалися витратити?

По-третє, Байден розчерком пера скористався правилами державних закупівель, щоб забезпечити працівникам мінімальну заробітну плату у розмірі 15 доларів. Чому Єврокомісія не бере на озброєння цей найдоступніший спосіб і найгостріший інструмент, за допомогою якого державні органи повинні сприяти колективно-договірному регулюванню? Ми, профспілки трудящих усієї Європи, вимагаємо, щоб Єврокомісія взяла на себе зобов’язання змінити правила державних закупівель, щоб державні контракти діставалися лише компаніям, які мають колективні угоди, й оперативно вдалася до законодавчих дій.

Європа повинна швидко зрівнятися, усі погляди спрямовані на Порту, фон дер Ляйен, уряди ЄС та членів Європарламенту. Нам необхідні конкретні зміни вже зараз.

Департамент преси та зав’язків з громадськістю ЮНІ-Європа

Джерело:

тел.: +322 235-08-68