20200110 091432

Шановний Григорію, шановні делегати та гості!

Для мене честь виступати перед учасниками з’їзду Федерації профспілок України. Ми маємо довгу історію співпраці у рамках ЗЄРР, безпосередньо з ЄКП та в рамках процесів співробітництва між Україною та ЄС.

Україна є асоційованим членом ЄС через Угоду про асоціацію. Вона є важливим торговим та міжнародним партнером ЄС, підтримує європейські прагнення, які вітаються ЄКП та ЗЄРР.

Але Україна –  ослаблена держава. Економічно, політично, соціально. Вона ослаблена військовим конфліктом на сході, але справжні причини ослабленості не можна просто списати, вказавши на зовнішню агресію. Суспільні проблеми набагато глибші – і український народ їх чітко озвучив під час Революції гідності: корупція, олігархія, глибока нерівність, порушення свобод та хитке верховенство права.

Українські уряди, які змінюють один одного, здається, сліпі або вирішили бути сліпими щодо цих питань. Вони повторюють неоліберальні мантри, ставлять пріоритети інтересів еліт над потребами населення, розглядають профспілки як ворога лише тому, що ви висуваєте абсолютно обґрунтовані вимоги та питання, а також просуваєте альтернативну політику.

Це серйозна помилка. Мільйони українців, насамперед молоді, залишають країну в пошуках гідного життя. Чимало людей ризикують потрапити в експлуатацію, але готові піти на ризик, навіть знаючи про нього.

Я відвідав Україну минулого року безпосередньо до того, як COVID змінив світ, і для мене було великим задоволенням та честю бути прийнятим вами та відчути реальні умови та проблеми людей праці і профспілок вашої країни. Я зустрівся з багатьма з вас у Будинку профспілок, символі боротьби за європейське майбутнє України, боротьби за гідність, свободу та демократію.

Я також зустрівся з представниками влади різних рівнів і дав їм зрозуміти: Європі потрібна сильна Україна, але сила полягає у добробуті і свободі її народу, в демократії, заснованій на представництві та контролі з боку громадян, у соціальному діалозі з профспілками. Соціальний діалог є ключовим принципом ЄС, а неоліберальні трудові та антисоціальні реформи, які проводить українська влада, суперечать європейським стандартам та цінностям.

Минулого року ми приєдналися до вас та інших профспілок у боротьбі з дерегуляцією трудового законодавства, і ви досягли певних перемог, але боротьба не закінчена. Є й інші законодавчі акти, які явно суперечать інтересам праці та цінностям Європейського Союзу, верховенству права та соціальній моделі:

• проект закону про профспілки, який реально підірве колективний голос працівників та свободу об’єднання;
  • проект закону про платформених працівників, який позбавить їх трудових прав;
  • проект закону про трудові відносини, який легітимізує та сприятиме псевдосамозайнятості;
  • проект закону про новий «контрактний режим регулювання підприємств з кількістю працюючих менше 250 осіб», який позбавить більшість українських працівників охорони праці.

Ми порушуємо ці питання перед інституціями ЄС та МОП, а також перед українською владою – Урядом та Радою. Ми шкодуємо про заборгованість із виплати заробітної плати та невиплату заробітної плати – крадіжку заробітної плати, позбавлення повноважень інспекцій праці, систематичні спроби атак на профспілки шляхом ініціювання різноманітних юридичних процедур з метою відчуження майна профспілок та підриву соціального діалогу.

Ми засуджуємо численні порушення прав профспілок роботодавцями та інші неправомірні дії, які мають місце в Україні, проти яких ваші профспілки борються роками.

А наразі  чергова атака, про яку ви повідомили минулого тижня, яка становить загрозу вашій організації під час найважливішого моменту профспілкової демократії – з’їзду!

Шановний Григорію, шановні колеги та друзі, будьте впевнені, ми завжди будемо підтримувати вас у вашій боротьбі!

І ми також будемо намагатися зробити все можливе, щоб результати та успіхи людей праці, яких ми досягнемо у Європейському Союзі, справляли позитивний вплив і на Україну та допомагали вам у вашій щоденній роботі на захист трудових інтересів .

У нас у Європейському Союзі чимало складних питань, так само, як і у вас в Україні. Працівники ЄС стикаються з величезним тиском внаслідок COVID та його вплив на здоров’я, економіку та системи соціального захисту.

Але ми також бачимо, що інституції ЄС розуміють, що здійснити економічне відновлення після пандемії без вирішення соціального виміру – це шлях до катастрофи. Криза COVID підсилила цю думку, зростає усвідомлення того, що нам слід переконатися, щоб кожному була надана гідна можливість, щоб ніхто не залишився позаду.

Ми беремо участь у соціальному діалозі та низці важливих законодавчих ініціатив ЄС. Декілька тижнів тому ми взяли участь в історичному Європейському соціальному саміті у Порто, де соціальні партнери та інституції ЄС проклали шлях до стійкого відновлення, до посилення європейської соціальної моделі та справедливого переходу.

Ми справді сподіваємось, що наша робота з просування прав та інтересів трудящих Європи допоможе Україні та українським трудящим завдяки економічному, торговельному та геополітичному співробітництву між Європейським Союзом та вашою країною, а також підкріпленню соціальних умов ресурсами, які ЄС готовий надати Україні.

fpu zizd1 64

Згадаємо  лише деякі ініціативи, над якими ми працюємо:

- Директива про належну мінімальну заробітну плату та посилення колективно-договірного регулювання. Україна має одні з найнижчих зарплат і рівень охоплення колективними переговорами у Європі, і ця Директива може змінити ситуацію;

- Директива про належну обачність та відповідальну ділову поведінку. Вона примусить багатонаціональні компанії ЄС припинити експлуатацію працівників в Україні та зобов’язати їх виплачувати гідну заробітну плату, застосовувати справедливі умови праці та поважати соціальний діалог у країні;

- Рамкові угоди про цифровізацію та дистанційну роботу та Директива про платформених працівників. Ці теми ви теж обговорюєте в Україні.

- посилення інклюзивності інтеграції та захисту працівників-мігрантів. Це сприятиме захисту мільйонів українців, які працюють у ЄС і нерідко експлуатуються внаслідок неврегульованості свого статусу;

- Стратегія відновлення «Наступне покоління ЄС», яка передбачає мільярд євро інвестицій для країн Східного партнерства, у тому числі України. Ми, профспілки, повинні переконатися, що ці ресурси будуть спрямовані на задоволення інтересів працівників, створення якісних робочих місць та захисту прав трудящих;

- Європейський зелений курс. Україна стикається з жорсткою програмою перехідного періоду, вугільна та важка галузі промисловості знаходяться під загрозою та користуються дуже низькою довірою у влади. ЄС може допомогти і в цьому питання.

Є чимало законодавчих ініціатив, над якими ми працюємо на рівні ЄС, наприклад, щодо мінімальної заробітної плати, розриву в оплаті праці між чоловіками та жінками, платформеної праці, належної обачності, права на відключення та дистанційної роботи.

Це зокрема, стратегія відновлення «Наступне покоління ЄС», Європейський зелений курс та Європейська опора соціальних прав керуватимуть зовнішніми відносинами ЄС. Ми вітаємо їх включення до співробітництва між Україною та ЄС.

ЄС також надає важливу підтримку Україні у подоланні кризи COVID, і ми повинні наполягати на тому, щоб надані кошти спрямовувалися на фінансування охорони здоров’я, соціальний захист та підтримку доходів громадян, і це повинно здійснюватися у тісному діалозі з соціальними партнерами для забезпечення відповідності вжитих заходів потребам працівників та підприємств усіх розмірів.

Ми будемо продовжувати моніторинг розвитку подій разом з вами через Угоду про асоціацію між Україною та ЄС та механізми моніторингу реалізації ПВЗВТ, включаючи платформи громадянського суспільства та національні консультативні групи.

У нас є чимало спільного, і ми будемо продовжувати нашу співпрацю у боротьбі за права трудящих та на переговорах з роботодавцями й інституціями.

Дозвольте запевнити вас, що сьогодні пліч-о-пліч з вами мільйони членів ЄКП та ЗЄРР, які підтримують ваші вимоги та боротьбу!

Бажаю вам успішного з’їзду та вироблення зважених рішень в інтересах трудящих України!

Бажаю вам успіхів і солідарний з вами!

Джерело: