20210610 144319
Цими днями у Женеві проходить 109-а сесія вищого керівного форуму Міжнародної організації праці (МОП) - Міжнародної конференції праці. Щорічно на сесію «всесвітнього парламенту праці» збирається більше 5 000 делегатів від урядів, працівників та роботодавців з 187 держав-членів МОП.

У 2021 році у зв’язку з розпалом пандемії корановірусу Конференція не проводилася. Цього року Конференція вперше в історії Організації проходить онлайн. У конференції бере участь офіційна тристороння делегація України, до складу якої входять представники Уряду, організацій роботодавців та трудящих. 

Трудящих України на Міжнародній конференції представляє Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий. Сьогодні, 10 червня, Голова ФПУ виступив перед делегатами Конференції.

У своєму виступі Григорій Осовий зазначив, що, незважаючи на повсюдний початок вакцинації від COVID-19, вона ще довго буде впливати на життя людей.

20210610 144452

У зв'язку з цим українські профспілки підтримують заклик лікарів, глобальних профспілок і політиків терміново відмовитися від патентів щодо вакцин, терапевтичних засобів і технологій, призначених для боротьби з COVID-19, а «Групі G 20» забезпечити ресурси для нарощування виробничого потенціалу, вакцинації та тестування. Такий жест доброї волі став би переконливим підтвердженням міжнародної солідарності і гарантії, що «ніхто не залишиться позаду».

Адже Програми COVAX недостатньо для імунізації всього населення і запобігання пандемії в майбутньому. У глобалізованому світі ніхто не зможе бути в безпеці, поки всі не будуть в безпеці.

У зв’язку з цим він наголосив, що в  Україні готовність протистояти пандемії була підірвана роками недофінансування і кадрового дефіциту в громадському секторі охороні здоров'я. Сьогодні країна з 42 мільйонним населенням ледь справляється з з вкрай загрозливою санепідеміологічною ситуацією.

Поки що немає всебічного глибокого аналізу довгострокових соціальних наслідків коронавирусної епідемії. Але цілком очевидно, багаті країни, зокрема, США, Китай, Євросоюз, які мобілізували на подолання кризи трильйони доларів, раніше і з меншими витратами вийдуть з неї. А країни, що розвиваються та їх населення будуть довше і болючіше долати пандемію.

Внаслідок пандемії в Україні, майже кожен другий працівник став біднішим, близько півмільйона виявилися безробітними, що на третину більше, ніж роком раніше. У зв'язку з введенням в Євросоюзі «ковідних паспортів» ситуація на національному ринку праці може погіршитися.

20210610 144343

В цих умовах, наголосив очільник ФПУ,  МВФ та інші кредитори могли б послабити фінансові вимоги до держави, не застосовувати цільові показники боргу та дефіциту, відстрочити повернення платежів, щоб вивільнені кошти можна було б спрямувати на придбання вакцин і постковідне відновлення економіки. А не заганяти Україну в ще більшу боргову яму.

Світове співтовариство має вимагати, щоб економіка кожної країни краще працювала на людей, які там живуть. Уряди повинні, нарешті, продемонструвати рішучість у розслідуванні випадків ухилення від сплати податків і переказу коштів в «офшорні гавані». Перерозподіл прибутку - це глобальна бізнес-модель, яка цинічно дозволяє збагачуватися за рахунок інших, навіть не дивлячись на пандемію.

Профспілки України, підкреслив Голова ФПУ, вкрай турбує, що в цей складний кризовий час уряд і парламент прагнуть обмежити трудові і профспілкові права працівників. Пропоновані один за одним законопроекти можуть зруйнувати систему колективних переговорів і перевести працівників на індивідуальні трудові контракти. Деякі підприємці назвали це «дорогою до свободи» .Однак самі працівники вважають, що це «шлях у трудове рабство».

Під виглядом реформ будуються плани щодо мінімізації соціальних норм і контролю за їх дотриманням. Це йде врозріз з ратифікованими Україною Конвенціями МОП, зокрема 87, 98 102,117,131.

З такими реформами профспілки не можуть погодитися.

flagILO

 Зараз саме час усім сторонам соціального діалогу винести уроки з пандемії і не повторювати помилок, що призвели до руйнування системи охорони здоров'я та соціального захисту людей.

Закінчуючи виступ, Голова ФПУ заявив, що українські профспілки поділяють позицію делегатів, які пропонують віднести охорону здоров'я і безпеки на робочих місцях до основоположних прав у світі праці і запропонував терміново приступи до підготовки відповідної Конвенції, щоб прийняти її на наступній Конференції.

Конференція продовжить свою роботу по 19 липня. Попереду участь у численних дискусіях, робота в комітетах.

Департамент міжнародних зв’язків ФПУ