А6

Делегація Обєднання профспілок Грузії на чолі з його Головою, президентом Всеєвропейської Регіональної Ради МКП Іраклієм    Петріашвілі бере участь у конференції «Трудові права та шлях європейського розвитку», яка проходить  29 червня – 2 липня у Будинку профспілок у Києві.

Перед початком конференції 29 червня відбулась зустріч Голови Федерації профспілок України Григорія Осового з делегацією грузинських профспілок, яка пройшла в теплій, дружній та одночасно діловій атмосфері. У зустрічі взяли участь заступники Голови ФПУ Володимир Саєнко і Василь Андреєв.

А12

Відкриваючи конференцію, Голова ФПУ Григорій Осовий подякував грузинським колегам за їх участь в обговоренні актуальних та важливих для двох країн питань соціально-економічного захисту, реформування трудових відносин, гідної праці та її оплати, охорони праці, створення нових високотехнологічних робочих місць тощо. Він підкреслив, що Федерація профспілок України завжди дбайливо ​​ставилася до відносин з Об'єднанням профспілок Грузії і трудящими Грузії. «Наша солідарність витримала випробування часом і нинішній ваш приїзд є ще одним яскравим тому підтвердженням» - сказав він. - Україна і українські профспілки сьогодні повторюють шлях, яким зовсім недавно пройшли Грузія і грузинські профспілки. Це шлях, пов'язаний з протистоянням лібертаріантству і всім його проявам, пік якого в Грузії припав на часи президентства Міхеїла Саакашвілі».

А7

Григорій Осовий нагадав, що українські та грузинські профспілки провели чимало масових акцій протесту проти антисоціальної, антинародної політики влади, за права та інтереси працівників. Досвід грузинських колег у відстоюванні законних прав людини праці дуже корисний для нас, підкреслив він. Бо влада України, незважаючи на провал запровадження в багатьох країнах неолібералізму, фактично взяла ці ідеї на озброєння.

Виступаючи нещодавно на пленарному засіданні 109 - ої Міжнародної конференції праці, Голова ФПУ говорив про те, що перерозподіл прибутку - це глобальна бізнес-модель, яка цинічно дозволяє одним збагачуватися за рахунок інших, навіть за часів пандемії. Так, за рік внаслідок пандемії в Україні майже кожен другий працівник став біднішим, близько півмільйона виявилися безробітними. У зв'язку з введенням в Євросоюзі «ковідніх паспортів» ситуація на національному ринку праці може ще більше погіршитися.

А13

У цей складний для нас час українські уряд і парламент прагнуть обмежити трудові і профспілкові права працівників. Ініційовані ними законопроекти можуть зруйнувати систему колективних переговорів, соціальних гарантій та перевести працівників на індивідуальні трудові контракти. Деякі українські підприємці називають це «дорогою до свободи». Однак профспілки, самі працівники вважають, що це «шлях у трудове рабство». І все це робиться замість проведення соціального діалогу з профспілками. Як результат, в Україні відбувається навмисне обмеження прав профспілок, довільно трактується законодавство, не дотримуються принципи паритетності сторін. На підтримку профспілок України неодноразово виступали численні міжнародні організації, МКП, ЄКП, багато національних профцентрів у тому числі Об'єднання профспілок Грузії.

«Сьогоднішня конференція - це хороший привід не тільки для того, щоб озирнутися на наше минуле і по справедливості оцінити його, а й зазирнути в майбутнє, яке вимагатиме від нас активізації нашої боротьби за права і інтереси людей праці», - підкреслив Голова ФПУ.

У свою чергу лідер грузинських профспілок Іраклій Петріашвілі зазначив, що він впевнений: грузинський досвід боротьби профспілок та працівників за свої права і протистояння наступу влади на ці права , що проводився  під . гаслами проведення реформ та демократії, буде в нагоді і українським профспілкам. У своєму вступному слові він зупинився на головних етапах цього наступу та боротьби  профспілок. Іраклій Петріашвілі дав високу оцінку позиції та діям Федерації профспілок України, її керівництва у справі захисту конституційних, трудових, соціальних прав працівників, відстоюванні цих прав та інтересів на всіх рівнях соціального діалогу, використовуючи при цьому весь арсенал заходів впливу на владу та роботодавці з метою досягнення соціальної справедливості.

А10

Виступи членів грузинської делегації ще раз переконали учасників конференції, що у наших країн, наших народів багато спільного не тільки в історичному плані, але і в позиціях профспілок, їх діях та боротьбі за права людини праці.

У форматі дискусій учасники конференції обговорили важливі питання, такі як наслідки дерегуляції у сфері праці, медицини і освіти, вплив реформ на економіку, зростання міграції тоще.

А11

Члени грузинської делегації разом  з учасниками тренінгу з правознавчих питань проекту МОП провели  дискусію на тему захисту трудових прав.

У програмі перебування делегації запланована участь у засіданні Ради ФПУ 30 червня, виступ на засіданні Іраклія Петріашвілі, робота у тематичних групах, дискусії.

Прес-центр Федерації профспілок України