2013 158 004

 

У рамках перебування у Києві групи фахівців Світового банку з питань розвитку трудового потенціалу Федерацію профспілок України відвідала представник місії - консультант Світового банку з питань розвитку трудового потенціалу пані Сніжана Лео.

На прохання координатора програм людського розвитку Представництва Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові, який звернувся з офіційним листом до керівництва ФПУ, 17 вересня відбулась консультативна нарада, у якій взяли участь заступники Голови ФПУ С.М.Кондрюк, Є.М.Драпятий, представники Академії праці, соціальних відносин і туризму, фахівці структурних підрозділів апарату ФПУ.

Представник міжнародної фінансової організації повідомила про дослідження, що проводиться з метою виявлення можливих шляхів та способів надання з боку СБ у разі необхідності технічної підтримки Уряду України в питаннях розвитку трудового потенціалу країни. А також фахівці Світового банку прагнуть визначити роль та можливості практичної участі профспілок у формуванні політики розвитку трудового потенціалу країни, зокрема, практику взаємодії профспілок з навчальними закладами у підготовці кваліфікованих кадрів для пріоритетних галузей вітчизняної економіки.

Для цього СБ було розроблено перелік питань, аналізуючи відповіді на які, фахівці цієї міжнародної фінансової установи зможуть визначитись, чи потребує трудовий потенціал нашої країни будь-якої допомоги для його подальшого найбільш оптимального розвитку.

Під час консультативної наради детально обговорено досягнення ФПУ у вирішенні питань молодіжної зайнятості, результати роботи з підготовки кваліфікованих фахівців соціальної сфери, досвід профспілок у проведенні моніторингу стану заборгованості із виплати зарплати по регіонах України, а також результати досліджень науковців АПСВТ щодо працевлаштування молодих фахівців за фахом після отримання ними відповідної кваліфікації.

Велику увагу було приділено участі ФПУ як члена СПО репрезентативних профспілок на національному рівні у проведенні дієвого соціального діалогу та співпраці з Урядом і об’єднаннями роботодавців у вирішенні найболючіших соціально-економічних питань таких як зайнятість населення, отримання соціальних виплат та заробітної плати, створення гідних умов праці, участь профспілок у законотворенні та бюджетному процесі тощо.

Наприкінці бесіди представник СБ поінформувала про заплановану на початок жовтня нараду за участю усіх інституцій, що виявлять бажання взяти участь у опитуванні, яке проводить банк. Дані опитування увійдуть до загального тематичного звіту Світового банку, який у подальшому може стати дієвим інструментом для реалізації в нашій країні конкретних проектів, що сприятимуть розвитку трудового потенціалу.

 

Для довідки.

Світовий банк (The World Bank), багатостороння кредитна установа, що об’єднує інституції, діяльність яких спрямована на підвищення рівня життя у країнах, що розвиваються, шляхом надання кредитів, гарантій та аналітичних і консультативних послуг.

У вересні 1992 р. Україна стала членом Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР) та інших організацій групи Світового банку відповідно до Закону України «Про вступ України до Міжнародного валютного фонду, Міжнародного банку реконструкції та розвитку, Міжнародної фінансової корпорації (МФК), Міжнародної асоціації розвитку та Багатостороннього агентства по гарантіях інвестицій» від 03.06.1992 № 2402-XII.

Співпраця України зі Світовим банком здійснюється відповідно до Стратегії партнерства МБРР і МФК з Україною на 2012-2016 фінансові роки, яку схвалено Радою директорів Світового банку 16 лютого 2012 року.

 

Джерело:

http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=244829807&cat_id=244828922

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

 

2013 158 005

 

2013 158 003

 

 

2013 158 002