logo efbww hr 09 010222

Про це наголошено у спільній Заяві Інтернаціоналу будівельників і деревообробників (BWI) та Європейської Федерації будівельників (EFBWW), опубліковіній на сайті EFBWW.

У документі зазначено:

- Після того, як український робітничий рух (з міжнародною солідарною підтримкою) скасував напади Верховної Ради на права працівників і профспілок у 2019 та 2020 роках, парламентарі знову розглядають декілька законодавчих пропозицій, які в разі ухвалення суперечитимуть міжнародним і регіональним стандартам праці, а також серйозно обмежать права працівників і можливість профспілок представляти їх законні інтереси.

Це підтверджується кількома доповідями, у тому числі доповіддю Міжнародної організації праці (МОП).

Василь Андреєв, заступник Голови Федерації профспілок України, голова ПРОФБУД – Профспілки будівельників України - зазначив: «Зараз ми з усім народом України боремося проти військової агресії на Сході країни, в той же час працівники також мають боротися зі спробами українського парламенту позбавити їх прав, проти погіршення рівня їх трудових і соціальних гарантій, позбавлення профспілок їхніх повноважень і можливостей на ринку праці, в органах соціального забезпечення, в переговорах і страйках, конфіскації офісів та притягнення профспілок до відповідальності. Це не те, що потрібно нашій країні в екзистенційній кризі, яку ми переживаємо».

Законопроєкти №№ 5388 та 5371 містять численні порушення міжнародних стандартів, зокрема:

• виключення працюючих на малих і середніх підприємствах з-під дії загального трудового законодавства;

• відсутність гарантій для забезпечення відповідності трудових контрактів мінімальним трудовим стандартам;

• дозвіл роботодавцям зловживати системою та використовувати строкові трудові договори;

• відсутність відповідності вимогам щодо гарантування робочого часу, періодів відпочинку, мінімального щоденного відпочинку, понаднормової роботи та відпусток.

І все це, знову ж таки, без консультацій із соціальними партнерами.

Генеральний секретар Інтернаціоналу будівельників та деревообробників Амбет Юсон заявив: «Я закликаю уряд і парламент поважати міжнародні стандарти та працювати разом із соціальними партнерами та МОП, щоб гарантувати, що всі працівники можуть отримати вигоду від будь-яких реформ, які можуть сприяти економічному розвитку, забезпечувати соціальний захист та сприяти демократичним процесам в Україні. Спроби зворотного розвитку українського трудового законодавства неодноразово обговорювалися в Європейському регіональному комітеті, у разі потреби, я впевнений, українські колеги можуть розраховувати на нашу міжнародну солідарність».

Генеральний секретар Європейської федерації будівельників та Деревообробників Том Делю нагадав: «Згідно з Угодою про Асоціацію України з ЄС передбачається досягнення прогресу у політичній, економічній та правовій сферах. Це також включає повагу до прав працівників як в Україні, так і за кордоном. У зв’язку з цим ми дуже стурбовані зростанням кількості українських будівельників, які переїжджають до країн ЄС, часто працюють і живуть у дуже нестабільних умовах і без будь-якого захисту з боку українського уряду. Нещодавно в кількох країнах ЄС, у тому числі в Бельгії, відбулися серйозні аварії, що призвели до серйозних травм і навіть смерті без вжиття урядом заходів. Ми наполягаємо на тому, що міграція завжди має відбуватися в безпечних умовах. Українських заробітчан і сімей не можна залишити позаду!»

Василь Андреєв вкотре висловив від імені працівників будівництва та будівельних матеріалів щиру подяку міжнародній профспілкової солідарності, яка координується Інтернаціоналом та Європейською Федерацією, що допомогла протистояти різким пропозиціям щодо зміни трудового та профспілкового законодавства у 2019 та 2020 роках.

 

Профспілка будівельників України

Джерело:

https://www.efbww.eu/news/ukrainian-parliament-must-stop-its-renewed-attacks-on-workers-ri/3041-a